Raadsbijdrage 17-01-2013 "Debat Coalitieakkoord"

Raadszaaldonderdag 17 januari 2013 20:00

Een bestuurlijk stabiele situatie stond ons voor ogen toen mevrouw Nienhuis haar verkenning begon. Met ons advies om te streven naar een verbrede coalitie en een daarop aangepast coalitieakkoord zagen we voor de ChristenUnie niet als eerste een rol weggelegd. Toch zag de verkenner uitbreiding met D66/Groen en de ChristenUnie als meest kansrijke optie.

Na dit advies aan de gemeenteraad verliepen de gesprekken met de vier partijen vanaf het eerste begin in een goede sfeer. Er zijn diverse gesprekken gevoerd waarin het er af en toe stevig aan toe ging. Maar dat heeft wel een akkoord opgeleverd waar we achter staan en dat we graag uitgevoerd zien worden.

Het is een akkoord van vier partijen. Het is met twee partijen lastig, met vier dubbel zo lastig. Het feit dat we er met elkaar toch redelijk snel zijn uitgekomen geeft een goede basis voor de komende tijd. Het is een akkoord dat aan kracht kan winnen als ook andere partijen vinden dat we in Ridderkerk meer Zorg voor de samenleving moeten hebben.

In deze economisch moeilijke situatie moet voorzichtig met geld worden omgesprongen. Voor de ChristenUnie is het daarbij van belang dat er niet eenzijdig op sociale onderwerpen, de zogenaamde zachte sector, wordt bezuinigd.

Omdat deze wel eens erg hard uit kunnen vallen moet duidelijk zijn wat voor gevolgen er aan bezuinigingen kleven.  (Amendementen zoals op 1 november zijn aangenomen zijn daarmee strijdig en dus wat ons betreft not done.)

Met minder geld uit Den Haag maar wel met meer taken, dat kan alleen als je samen op zoek gaat naar een andere manier van werken. Zorg voor de samenleving kent dan twee kanten. Enerzijds de zorgen die je over de samenleving hebt en anderzijds de zorg die je voor elkaar neemt. Niet de overheid maar omzien naar elkaar maakt een duurzame samenleving mogelijk. Daartoe moeten we in de komende jaren wel de samenleving toerusten om zelf die rol te kunnen vervullen.

Meer ruimte voor de burgers is voor ons een belangrijk punt. We hebben zoveel dicht geregeld in dit land dat het moeilijk voor inwoners is om zelf zaken te regelen. Als je dan een zorg-unit in de tuin wilt om voor je zieke moeder te zorgen dan kan dat niet omdat regels dat verhinderen. Met minder regels, regelen we meer zorg.

Naast de bestuurlijke schaalvergroting die we in den lande zien door gemeenten en provincies samen te voegen is de schaalverkleining van zorg aan de orde. De menselijke maat terug. De schaal van buurten en wijken is niet zaligmakend maar je kunt er wel het meeste doen. In de wijken kunnen bewoners verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leefomgeving. Professionals hebben de taak om in de wijk de samenwerking te zoeken en met elkaar werk af te stemmen. Van elkaar weten en op elkaar afstemmen lijkt zo vanzelfsprekend maar is vaak nog een hele onderneming om het te organiseren. Leefbaarheid, zorg en welzijn in buurten aan elkaar verbinden dat is de opgave voor de komende tijd.

Vrijwilligers en mantelzorgers nemen hierbij een belangrijke plaats in. Er zijn veel mantelzorgers en heel veel vrijwilligers in Ridderkerk. Het is niet zo dat vrijwilligers als vanzelfsprekend alle gaten die er vallen kunnen opvullen. Mede om te voorkomen dat vrijwillligers overbelast raken is het nodig om dat zorgvuldig te begeleiden.

Preventie is aan de voorkant van een probleem komen, waardoor het geen probleem wordt Dat is de sleutel tot succes. Dat wil zeggen goed signaleren en signalen delen en er op af. Met pilots willen we ervaring opdoen hoe dit het beste kan. Dat geldt zeker ook voor de schuldenproblematiek. Burgers zullen daar de komende tijd steeds meer last mee krijgen.

De decentralisaties van zorg, vragen veel tijd en aandacht. Het moeten uitvoeren van zorgtaken die voortaan door de gemeenten in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning moeten worden uitgevoerd is een belangrijke nieuwe opgave. Wat hierbij van cruciaal belang is, is de toegang tot de noodzakelijke zorg en voorzieningen. In Ridderkerk is dat met name de Wijzerplaats waar de juiste vragen moeten worden gesteld. Wat is er aan de hand, wat is er nodig enz. Als de vraagstelling niet goed is komt er geen goed advies, als er niet goed wordt doorgevraagd dan komt de vraag achter de vraag niet naar boven. Laten we nog eens kijken hoe de Wijzerplaats het beste zijn taken kan doen.

We vinden dat herijking van de woningbouwopgaven op zijn plaats is. De situatie in ontwikkelend en bouwend Nederland is snel verslechterd. In Oostendam houdt de projectontwikkelaar het voor gezien en ook de verkoop van duurdere woningen gaat moeizaam. Het is beter dat we ons richten op projecten die de doorstroming bevorderen en die de meeste kans maken op snelle ontwikkeling.

Vermindering van de verkeersdruk en daarmee minder schadelijke uitstoot is voor ons van wezenlijk belang. Dat kan door het fietsen en het OV aantrekkelijker te maken. Een extra aanlegplaats voor de Fast Ferry in Bolnes kan daaraan bijdragen. Kleinere en schone bussen lijken logisch nu in de daluren de grote bussen vrijwel leeg rondrijden.

Rond duurzaamheid en milieu hebben wij als ChristenUnie regelmatig pleidooi gehouden voor duurzame oplossingen. Het bevorderen van elektrisch rijden door het aanbrengen van laadpalen in de gemeente, het gebruiken van LED-verlichting en de zorg en aandacht die we voortdurend hebben gehad voor de luchtkwaliteit.

Werk is van groot belang voor iedereen. Bedrijvigheid, een goed vestigingsklimaat en het afstemmen van vraag en aanbod zijn belangrijke onderwerpen. Meer mensen aan het werk helpen. De ontwikkeling van Nieuw Reijerwaard biedt goede kansen.

We hebben in het akkoord in grote lijnen aangegeven hoe het financieel kan gezien de ontwikkelingen. Sober en solide. Uitwerking vindt later dit jaar plaats in de kadernota en de begroting.

Hoewel we in het begin van het coalitieproces schoorvoetend zijn toegetreden, zijn we gaandeweg steeds enthousiaster geworden, omdat veel van onze voorstellen in goede aarde vielen. Wij zijn verheugd dat we in de coalitie gaan deelnemen met de doelstellingen zoals die nu zijn verwoord.

We hopen en vertrouwen er eigenlijk op dat met de andere fracties er brede steun is voor de plannen waardoor in Ridderkerk nog meer zorg voor de samenleving wordt geboden.

Tot slot. Wij willen de verkenner nogmaals bedanken voor de mogelijkheid die zag.  Ook willen we dank zeggen voor de ambtelijke ondersteuning toen de formatiegesprekken van start gingen. Ook de collega’s van de coalitie hartelijk dank voor het vertrouwen. Ook fractie en bestuur van de ChristenUnie dank voor de medewerking. Verder zijn wij dankbaar en verheugd dat we Piet van der Sluijs uit Gouda later vanavond kunnen voordragen als wethouder.

« Terug