Raadsbijdrage 4 oktober "Algemene Plaatselijke Verordening Ridderkerk 2007"

APVwoensdag 17 oktober 2007 12:30

Voorzitter,

Deze aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening Ridderkerk is bedoeld om minder regels te hebben en de regels beter op elkaar aan te laten sluiten. Daarna is goede handhaving gewenst. Dat streven steunen we van harte. Regels maken we om het samenleven zo goed mogelijk te laten verlopen voor individuen en groepen.

We willen een paar aspecten uit de APV er uit lichten. In de eerste plaats willen we aandacht vragen voor het parkeren van grote voertuigen in de directe woonomgeving. Steeds vaker horen we hierover klachten. De parkeerdruk in sommige buurten is groot en dan is het ronduit ergerlijk als er grote bedrijfswagens tot vrachtwagens toe, onevenredig veel parkeerplaats innemen en het uitzicht vanuit de woningen belemmeren . Het lijkt er soms op dat bedrijven bewust de grote wagens mee naar huis laten nemen zodat ze zelf minder parkeerplekken beschikbaar hoeven te hebben. Het mag niet volgens de APV. Maar dan is het zaak om een of meerdere plekken in Ridderkerk aan te wijzen waar dergelijke wagens wel mogen staan. Kan er in de parkeernota, die eind dit jaar of begin volgend verschijnt, hier expliciet aandacht aan worden gegeven?

Resultaat: wethouder de Koning heeft aangegeven dat er in de parkeernota aandacht aan zal worden gegeven.


In hoofdstuk 3 van de APV wordt ingegaan op ondermeer seksinrichtingen. Ook in de vorige APV uit 2001 werd dit onderwerp geregeld, zoals we dat noemen. Maar ondertussen is het bordeelverbod opgeheven. Het doel was om van prostitutie een legale bedrijfstak te maken.
Het effect van de wetswijziging is precies omgekeerd blijkt uit evaluatie. De prostituees zijn terecht gekomen in een wirwar van tegenstrijdige regels en seksbazen. Heel veel prostituees zitten niet in een goed gereguleerde bedrijfstak maar ingeklemd tussen mensenhandelaren en criminelen.
Zoals we hier in de raad zitten hebben we verschillende visies op prostitutie. Er zijn er die prostitutie prima vinden, een vorm van dienstverlening die past in onze samenleving en er zijn er, zoals onze fractie, die prostitutie vanuit normatieve kaders, voor ons bijvoorbeeld gegeven in de Bijbel, afwijzen.

Verschillende visies dus op het beroep en de bedrijfstak. Maar waar we het met elkaar denk ik wel over eens zijn is dat de misstanden in deze branche met alle middelen moet worden aangepakt. Het is een feit dat er grote misstanden zijn. Duizenden vrouwen zitten onvrijwillig in de branche. Men wordt gedwongen door seksbazen of vanwege het hebben van schulden. Uit onderzoek van hulporganisaties blijkt dat 75% van de prostituees wel zou willen stoppen maar het niet kan of durft. Per jaar komen 300-400 minderjarige meisjes via loverboys in de seksbranche.  Vrijwel altijd worden ze gedrogeerd, mishandeld en onderdrukt. 

De huidige APV geeft onvoldoende mogelijkheden om misstanden adequaat aan te pakken. Het kabinet wil daarom de prostitutiebranche onderwerpen aan een scherper vergunningenbeleid inclusief de mogelijkheid van een nuloptie voor de gemeenten. De VNG heeft in haar bijzondere ledenbrief van 21 september 2007 aangegeven een kaderwet voor de escortbranche te bepleiten.

Voorzitter, we willen het onderwerp dringend onder de aandacht brengen. De behandeling van de APV is de directe aanleiding. Omdat na vanavond de APV 2007 van kracht wordt willen we dit moment verbinden met het moment waarop ook de gemeente Ridderkerk nadere regels moet gaan stellen op basis van de kaderwet. Om die verbinding te leggen en om de urgentie te benadrukken dienen we een motie in waarin we het college verzoeken om met nadere voorstellen te komen.

Resultaat: de motie die we samen met het CDA hebben ingediend is aangenomen met brede steun van PvdA, SGP, Leefbaar Ridderkerk en Ridderkerks Belang. Het college wordt hiermee opgeroepen om zo snel mogelijk met nadere voorstellen te komen als er een nieuwe kaderwet is.


Marten Japenga
 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie CU inz. APV 4 oktober 200726,5 kBapplication/msworddownload

« Terug

Reacties op 'Raadsbijdrage 4 oktober "Algemene Plaatselijke Verordening Ridderkerk 2007"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.