Raadsbijdrage 23-01-2014 "Jeugdhulp"

k_jeugdhulpzaterdag 25 januari 2014 23:40

Het is niet ondenkbaar dat in 2015 de jeugdzorg wordt gedecentraliseerd naar de gemeente. De VNG ligt nog dwars, de beide kamers moeten er nog over vergaderen, maar het is begrijpelijk dat de voorbereidende werkzaamheden vroegtijdig moeten worden gestart.

Een lastig traject lijkt mij als niet zeker is hoe het plaatje er uiteindelijk gaat uitzien en hoe het met de financiële middelen is geregeld. Want er moet op termijn wel 300 mio bespaard worden op deze zorg. Ondanks al deze onduidelijkheid is het goed dat er nu toch een duidelijke visie voorligt van de BAR gemeentes hoe deze jeugdhulp lokaal straks ingevuld zou kunnen worden. Ook in deze aanpak komen we de inmiddels bekende termen tegen als : dichtbij de burger en op maat, lokale wijkteams en de gezinsgeneralist. Het uitvoerige document “rondom het kind” geeft een inkijk in de materie en de aanpak die ons vertrouwen geeft. Wij zijn geen deskundigen voorzitter maar we hebben wel alle vertrouwen inde deskundigen die deze visie hebben verwoord. En natuurlijk zullen er momenten komen dat er op onderdelen bijgestuurd moet worden, want voorop moet blijven staan dat degene die echt hulp nodig hebben dit ook moeten krijgen, links om of rechts om.
Ons dringend verzoek, wellicht overbodig, is om in nauw overleg met het veld, adviesorganen etc dit meerjarenbeleid op gezette tijden te evalueren en ons als raad ook voortdurend te blijven informeren over verloop, aanpassingen van aanpak etc.

Cor Louter

« Terug