Raadsbijdrage 5 oktober "plaatsing van windmolens"

windmolensdonderdag 12 oktober 2006 13:00

Begin 2006 is er een rapport uitgebracht over de mogelijkheden van plaatsing van windmolens in Ridderkerk. 7 locaties zijn onderzocht en polder Nieuw Reyerwaard Zuid komt als meest kansrijk uit het onderzoek naar voren. De volgende bijdrage hebben we geleverd aan de vergadering van 5 oktober.

Voorzitter,

De fractie van de ChistenUnie wil met het oog op een goed rentmeesterschap investeren in duurzame energie.
Voor ons telt mee welke oplossingen de aarde niet nodeloos uitputten en ook voor de volgende generaties middelen van bestaan overlaten.

Oplossingen als windmolens zijn wel altijd meteen controversieel. Er zijn allerlei argumenten te bedenken om het niet te doen. Denk maar aan horizonvervuiling, slagschaduw en geluidsoverlast

Je hebt deze nadelen te plaatsen tegenover de voordelen. De voordelen zijn moeilijker te verkopen omdat het op een ander niveau is, C02 reductie bijvoorbeeld of minder gebruik van fossiele brandstoffen. In het kader van de energiediscussie wordt wel gezegd dat je moet denken op langere termijn maar moet handelen op korte termijn. En daar kunnen wij ons goed in vinden.

Er zijn twee elementen in het voorstel die ik nog aan de orde wil stellen. In de eerste plaats is dat de kwestie van de bewonersinbreng. Bij het onderzoek van begin 2006 zijn geen bewoners en of wijkoverleg betrokken geweest. Ik wil de wethouder vragen om aan te geven of dat in het vervolgtraject wel gebeurt? We weten dat bewoners vaak in afwijzend zin reageren bij dergelijke plannen. Juist daarom moeten ze vanaf nu betrokken worden zodat alle belangen en alle deskundigheid nu al benut wordt. Ik zie de bezwaren en argumenten tegen het plaatsen van windmolens, ingberacht door het wijkoverleg en leefbaar Rijsoord, dan ook als vraagpunten voor het nader onderzoek.
 
Het tweede element is de kwestie van de bestemming van de Polder nieuw Reyerwaard Zuid. We willen als fractie niet in een bestemmingsrichting getrokken worden die we niet wensen.
De bestemming is nu tuinbouw, landbouw en veeteelt. Dat willen we graag zo houden. We weten dat de provincie anders wil maar wij hechten aan de huidige bestemming.
We willen graag verdere studie en op basis daarvan oordelen over al of niet plaatsen.

De wethouder heeft toegezegd dat bewoners en belangengroepen betrokken worden bij nader onderzoek dat vinden we belangrijk. Daarnaast zal ook de bestemming van het gebied op de agenda van de raad komen. Immers de provincie heeft haar oog laten vallen op polder Nieuw Reyerwaard Zuid op het te bestemmen als bedrijvengebied. Daar zien we als fractie overigens weinig in. De bestemming en het gebruik die het nu kent vinden we prima. 

Marten Japenga

« Terug

Reacties op 'Raadsbijdrage 5 oktober "plaatsing van windmolens"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.