Raadsbijdrage 5 oktober "WMO verordening"

WMOdonderdag 12 oktober 2006 07:00

Donderdag 5 oktober jl was er de maandelijkse vergadering van de gemeenteraad. Een belangrijk onderwerp op de agenda was de WMO-verordening.

 

 

U weet wellicht dat vanuit de landelijke overheid besloten is om gemeente besturen verantwoordelijk te maken voor een deel van de zorgverlening. Dit moet per 1 januari 2007 ingaan en om die reden moest er nu een gemeentelijke verordening worden aangenomen om ook werkelijk per 1 januari dit in gang te kunnen zetten.

Deze nieuwe WMO wet en de daarbij behorende verordening heeft zowel landelijk als plaatselijk tot veel discussie geleid. Er was veel onrust ontstaan bij zorgvragers maar ook bij zorgaanbieders.
De kans bestond nl. dat door deze nieuwe wet de mensen die zorg nodig hebben en al jaren iemand in huis krijgen die hen komt helpen nu  een andere hulpverlener zouden gaan krijgen. Ook was de situatie denkbaar dat mensen die al jaren hulp geven daar mee zouden moeten stoppen omdat hun baan zou komen te vervallen. Dit alles heeft te maken met de verplichting die de plaatselijke overheid heeft om de zorg te gaan inkopen volgens de Europese aanbesteding regels. Alle bedrijven in Europa konden  inschrijven,als zij aan bepaalde voorwaarden konden voldoen, om de zorg in Ridderkerk te gaan invullen.

De kans bestond dus dat alle huidige Ridderkerkse zorgaanbieders hun werk in Ridderkerk zouden kwijtraken wanneer er andere bedrijven waren die tegen scherpere prijzen zouden aanbieden. Gelukkig is het zover niet gekomen. Er blijven,zoals het er nu naar uitziet, Ridderkerkse zorgaanbieders. Maar helaas lijkt het er ook op dat zorgaanbieder Internos niet bij de geselecteerde bedrijven zit daar zij een iets minder gunstige aanbieding hebben gedaan.

Ook waren er stevige discussies geweest tussen college en WMO-adviesraad in het afgelopen jaar. De WMO-adviesraad is een adviesraad welke is samengesteld uit allerlei belangen groeperingen uit Ridderkerk, zoals een gehandicapte raad,ouderenbonden etc.

De WMO-adviesraad heeft uiteindelijk een negatief advies over de nieuwe verordening uitgebracht en heeft richting gemeenteraad aangedrongen op uitstel van de invoering van de nieuwe wet met verordening. Dit werd echter door een meerderheid van de raad, ook door de ChristenUnie niet, als een goede oplossing gezien.

De ChristenUnie was het met veel zaken van de WMO-adviesraad wel eens maar vond het beter om nu toch met de nieuwe verordening aan de slag te gaan en al werkende ermee de verbeterpunten te gaan aanbrengen in de komende tijd.

Tijdens de behandeling hebben we als ChristenUnie een tweetal moties ingediend in nauwe samenwerking met enkele andere partijen zoals CDA,PvdA,VVD en SGP en welke ook gesteund werden door Lokaal Sociaal en Nieuw Rechts. Deze twee moties hebben de verordening op een tweetal punten duidelijk beter gemaakt voor zowel de zorgvragers als aanbieders.

  • Er wordt een centraal meldpunt ingesteld waar iedereen die met deze materie te maken heeft zijn klachten,opmerkingen etc. over deze nieuwe wet kwijt kan.
  • De raad zal indien nodig dan zorg dragen dat de plaatselijke verordening wordt aangepast.

De tweede motie betreft het verhogen van het persoons gebonden budget (PGB) . Zorgvragers kunnen i.p.v zorg in nature ook vragen om geld waarmee zij zelf een zorgaanbieder kunnen uitkiezen die zij willen. Hierdoor blijft het mogelijk dat mensen die zorg kregen via bijv.Internos dit kunnen blijven krijgen via de PGB en zo zou het ook kunnen zijn dat er geen of minder zorgaanbieders van Internos hun baan gaan verliezen.

Uiteindelijk werd na veel discussie beide moties en daarmee de hele verordening door de raad unaniem aanvaard, wat niet alleen voor de ChristenUnie maar voor de hele raad maar ook voor het college een prettige constatering was.

Namens de fractie, Cor Louter 

U kunt de gehouden speech downloaden als word-document in onze downloadsectie.

« Terug

Reacties op 'Raadsbijdrage 5 oktober "WMO verordening"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.