Raadsbijdrage 25-04-2013 "Gemeenschappelijke Regeling BAR"
We staan voor grote veranderingen. Drie gemeenten die met elkaar een organisatie oprichten om alle ambtenaren in onder te brengen. Voorliggend doel is om beter en efficiënter en goedkoper de taken te kunnen uitvoeren die er al waren maar ook de taken die er vanuit het Rijk bijkomen.
Er moet een forse krachtinspanning worden geleverd. Maar de seinen staan op groen. Dat wil zeggen dat iedereen op dit moment in de juiste stand staat. De colleges en de directies werken op een constructieve manier samen. Er is kennelijk chemie en dat is bij dergelijke ingewikkelde operaties een groot voordeel. We hebben het een paar jaar terug ook wel anders meegemaakt.
De bijeenkomsten die rond de BAR ontwikkelingen zijn gehouden met de raad waren informatief, inspirerend en vertrouwenwekkend.
Met de inrichting van de GR regelen we het werkgeverschap voor alle ambtenaren, behalve de griffie. Maar die blijven in dienst van de drie gemeenteraden.
Als raad hebben we vooral te maken met papier. En dan ziet het er goed uit. Het zit gedegen in elkaar en over veel is al nagedacht. In Barendrecht en Albrandswaard zijn de afgelopen weken ook nog veel vragen gesteld. Er is enig uitstel van besluitvorming afgesproken. Volgens ons hoeft dat niet. We moeten verder en de ambtenaren moeten ook weten waar ze aan toe zijn. Het is goed als Ridderkerk dan het eerste besluit neemt. Tenslotte zijn we een bestuurlijk slagvaardige gemeente…
Op zich is het eenvoudig. Er komt één organisatie voor ambtenaren en om gezamenlijk in te kopen. De raad stelt de kaders en controleert. Dus is de vraag relevant hoe en wanneer we dat in de BAR regelen. De bijdrage van Ridderkerk aan de BAR-organisatie zit in de begroting van Ridderkerk verwerkt en daarover nemen wij jaarlijks een besluit.
Verder krijgen we de begroting van de BAR-organisatie in september onder ogen en dan kunnen we daar een zienswijze op aanleveren. Wij begrijpen dat de mogelijkheid bestaat om een commissie in te richten met een afvaardiging van de drie gemeenten die in gezamenlijkheid een zienswijze voor de drie raden kan voorbereiden. Wij voelen daar wel voor.
Natuurlijk zijn er veel vragen en dat zal ook nog wel even blijven. Soms kun je vragen niet allemaal vooraf beantwoorden, want dan kom je nooit tot iets. Daarom is het nu van belang om besluiten te nemen zodat verdere stappen kunnen worden gezet. We moeten als raad ook niet alles aan de voorkant dicht willen regelen. Wij stellen kaders en dan is het aan de colleges om er iets heel goeds van te maken.
We moeten bij dit alles niet uit het oog verliezen waar we het ook al weer voor doen. We hebben met elkaar een 7-tal doelstellingen afgesproken en het vehikel om deze doelen efficiënt en effectief te bereiken is de BAR-organisatie.
Zoals eerder gezegd: als raad hebben we vooral te maken met papier. Grote stapels, soms verpakt in een tablet. En dan kun je zomaar voorbijgaan aan al die mensen die te maken krijgen met onze beslissingen. Wij richten iets in op papier, maar de ambtenaren gaan dat morgen merken in de praktijk. Wij buigen ons over cijfertjes, maar de ambtenaren gaan morgen naar een andere werkplek. Wij stoeien over punten en komma’s, maar de ambtenaren hebben morgen een andere baas en een flexplek. Een grote operatie komt op gang en als fractie van de ChristenUnie willen we daar ook aandacht voor vragen. Er zijn al zaken geregeld zoals het sociaal statuut en het sociaal plan, dat is prima, maar de dagelijkse werkelijkheid vangen we niet in papier. En dan is het gewenst dat het personeel als belangrijkste kapitaal goed begeleid wordt in de veranderingen en dat er ook aandacht is voor mensen die dat moeilijk of wellicht vreselijk vinden.
De BAR organisatie richten we in om het voor de burgers beter te doen. De burger centraal heet het dan. Ons pleidooi bij de inrichting van de BAR-organisatie is: de medewerker centraal!
De regieteams kunnen per gemeente anders worden ingericht. Hoe dat het beste kan is ook in de gemeenten zelf het beste te beoordelen. Als je er een jaar mee gewerkt hebt weet je goed wat de sterke en zwakke plekken zijn en dan kun je indien nodig aanpassingen verrichten in het team.
Dat geldt ook voor de verrekensystematiek. Er moet aan de voorkant een keus worden gemaakt op grond van beschikbare informatie. Er is ook nadrukkelijk bij andere gemeenten gekeken hoe die het hebben gedaan. Dan moet je een knoop doorhakken en aan de slag gaan. Ondertussen goed monitoren hoe het uitpakt. Hierbij gaat het ook om vertrouwen. We zijn er niet om elkaar een poot uit te draaien maar om het samen beter te doen. En wij als ChristenUnie hebben wat dat betreft alle vertrouwen in de gemeentebesturen van Barendrecht en Albrandswaard.
Alles afwegend komen wij tot de conclusie dat er goed is nagedacht over de inrichting van de BAR-organisatie. Er is al heel veel werk verzet. Dank voor de vele informatie die we hebben gekregen, ook op de bijeenkomsten. Wij zijn klaar voor de volgende stap en wensen de colleges, de gemeentesecretarissen, de griffiers en de personeelsvertegenwoordiging heel veel succes bij de verder inrichting van de nieuwe organisatie.
Marten Japenga
Archief > 2013 > mei
- 06-05-2013 06-05-2013 19:10 - Raadsbijdrage 25-04-2013 "Optimalisatie leerlingenvervoer in de BAR gemeenten"
- 06-05-2013 06-05-2013 19:05 - Raadsbijdrage 25-04-2013 "Motie onderzoek aankoop woningen Nieuw Reijerwaard"
- 06-05-2013 06-05-2013 19:00 - Raadsbijdrage 25-04-2013 "Gemeenschappelijke Regeling BAR"
Reacties op 'Raadsbijdrage 25-04-2013 "Gemeenschappelijke Regeling BAR"'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.