Raadsbijdrage 24-03-11 "Verantwoordingsdebat Nieuw Reijerwaard"

Banner_Reijerwaarddonderdag 31 maart 2011 21:10

De bijdrage van de fractie van de ChristenUnie is toekomstgericht. Juist daarom moet ik eerst het verleden in. Wie zijn geschiedenis kent zal de fouten uit het verleden niet opnieuw hoeven te maken.

Rond 2005 was iedereen voor handhaving van glastuinbouw. Wij zijn van standpunt veranderd vanwege de eis om een bedrijfsterrein te realiseren én omdat 28 ondernemers klip en klaar hebben aangegeven op die plek geen toekomst te zien.

Een raadsbesluit is belangrijk. Op dat moment is er een bestuurlijk feit. Uit een dergelijk feit komen gevolgen voort. In 2008 werd het besluit tot verandering genomen inclusief een amendement.

Leefbaar is steeds tegen geweest. Dat is legitiem. Maar als de raad besluit dan moet je dat ook accepteren. Maar Leefbaar maakte er een verkiezingsthema van:  ‘we zijn tegen bedrijfsontwikkeling op Nieuw Reijerwaard en zullen ons daartegen blijven verzetten’. 

Toen werd al de kiem gelegd voor het latere debacle en het aftreden van de wethouder. De heer Neuschwander heeft dat 17 januari ook gezegd: Onze inschatting is een verkeerde geweest, stelde hij.

Maar met alle ambtelijke adviezen die zijn gegeven was toch al veel éérder duidelijk dat de inschatting een verkeerde was? Het college is willen en wetens doorgegaan.  Het is niet een verkeerde inschatting maar het zijn kapitale inschattingsfouten die grote sociale en financiële gevolgen hebben, dan heb ik het nog niet over de imagoschade voor Ridderkerk.

De SGP schrok ook wakker toen de provincie de in 2008 genomen democratische besluiten van de raad van Ridderkerk wel serieus nam.

Het is betreurenswaardig dat de SGP, met hun negentigjarige ervaring, niet hun energie heeft gestoken in het doen van voorstellen ter verbetering van overeenkomsten. Met alle kennis in de partij had dat zeker gekund. Waarom heeft het SGP-deel in het college niet aan de noodrem getrokken onderweg? Of waarom heeft de fractie het allemaal lijdzaam aangezien?

Maar het wordt nog sterker. In de vergadering van januari stelt de heer Smit dat: ´wij zelf de regie moeten blijven voeren voor het bestemmingsplan voor dit gebied´. Zijn wij het mee eens. Maar het college gooit niet alleen de handdoek in de ring maar meteen de inhoud van de hele linnenkast. Want wat gebeurt er: de raad wordt overvallen met de brief aan de provincie van 8 februari waarin het college aan gedeputeerde staten verzoekt om een bestemmingsplan op te stellen. Ridderkerk krijgt er een ´zware adviesbevoegdheid´ voor terug. (Z A wat is dat)

Mijnheer Smit u wilde de regie, maar u mag advies geven!  Hoe gaat u de belangen van de bewoners van de Rijksstraatweg en de belangen van de tuinders bewaken? Die vraag stel ik in feite ook aan de heer Neuschwander.

 

Het college heeft welbewust grote risico´s genomen. De bewoners van Rijsoord hadden daarmee bijna bij Barendrecht of Rotterdam gehoord!  Het college huppelde vrolijk rond in de speeltuin van het eigen gelijk. De wethouder stapte parmantig rond om de zaak wel even naar zijn hand te zetten. Met al zijn inspanningen en ervaringen zou hij die varkentjes wel even wassen. Allerlei adviezen die al in de zomer van 2010 werden afgegeven werden weggewuifd!

Hoe groot was de deceptie op 17 januari. Onze fractie was verbijsterd door de afscheidswoorden van de wethouder. Hij vergeleek zich als persoon met generaal Winkelman, en de situatie rond Nieuw Reijerwaard met de capitulatie van Rotterdam en Nederland. Hiermee liet hij wat ons betreft zien dat hij de geschiedenis niet kent óf dat hij zichzelf niet kent, maar een combinatie van beide is het meest waarschijnlijk.  

Ook daarna gaf de toen ex-wethouder in het VNG Magazine aan nog niet veel bijgeleerd te hebben toen hij stelde: ´de crisis en herstelwet zet de gemeente buitenspel. Maar niet de burgers, die kunnen nog veel doen. En ik zal ze niet tegenhouden als ze in het geweer komen- en dan druk ik me voorzichtig uit´ einde citaat. Voorzitter wat moet ik er meer over zeggen.

Geacht college. Hoe is het nŭ gesteld met de contacten met de provincie? Wordt er nu pro-actief vanuit het college aan gewerkt? Met andere woorden kunnen wij er op vertrouwen dat Ridderkerk in goede handen is? Is er nu een gestructureerd overleg met de stadregio en de provincie? Graag een heldere en korte reactie van de wethouder over de feiten.

Hoe staat het met de opvolging van de afgetreden wethouder? Het lijkt ons urgent dat er snel een extra man of  vrouw bijkomt? Wat is de stand van zaken?

Hoe is het gesteld met de contacten met de belanghebbenden. De bewoners, de tuinders?

Waarom hebben wij na vijf maanden nog geen antwoord op de vragen over het cluster die wij aan het college hebben gesteld. Het is al diverse keren toegezegd. Graag wil ik vanavond een heldere uitspraak hierover van het college.

Ook afgelopen maandag was er nog bestuurlijk overleg nodig naar wij vernomen hebben, van de 3 gemeenten, de provincie en de stadsregio. Kan de wethouder over dat overleg iets melden?

 

 Tot slot

Kort wil ik nog ingaan op het amendement en op de positie van de tuinders.

 Het amendement uit 2008 van CDA, SGP en ChristenUnie dat toen is aangenomen en steeds meer als ijkpunt is gaan gelden, staat wat ons betreft onverkort overeind. Daarnaast hebben we als ChristenUnie gezegd dat we in de uitwerking van de bestemmingsplannen zeer nauw betrokken willen worden.  Wat is het exacte tijdpad en wat zijn de belangrijke beïnvloedingsmomenten voor de raad? Graag willen we daar inzicht in zeker nu de provincie zo´n grote rol speelt. We hopen snel een stappenplan te ontvangen. Een toezegging graag.

 

Dan de tuinders. Wij werden zeer onaangenaam getroffen door het feit dat er na 17 januari geen actief optreden richting het cluster van 29 tuinders is geweest vanuit het college. Ook niet ambtelijk, zoals ik begreep. Dat is niet te geloven en niet voor te stellen. Laten we heel helder zijn. Het is dit college van Leefbaar Ridderkerk en de SGP aan te rekenen dat door hun optreden 2 kostbare jaren verloren zijn gegaan. De ondernemers zitten al jaren in onzekerheid, de financiële gevolgen zijn zeer onzeker. Hoe gaat het college om met de afspraken over het recht op een jaar voortgezet gebruik na eigendomsoverdracht? Hoe gaat het college om met de financiële gevolgen nu er zoveel vertraging is? Concreet verzoeken wij het college om per direct een gestructureerd overleg te starten met de tuinders in het cluster. In dat overleg moet het gaan over het tijdpad, het proces, over de afspraken die al zijn gemaakt, en duidelijkheid over wie er met wie zaken doet. Een motie in.

 

Marten Japenga, fractie ChristenUnie

 


De motie haalde helaas niet genoeg stemmen om aangenomen te worden.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2011_03 CU Motie tuinders nieuw Reijerwaard60,7 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Raadsbijdrage 24-03-11 "Verantwoordingsdebat Nieuw Reijerwaard"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.