Raadsbijdrage 15-10-'09 "WMO verordening 2009"

woensdag 21 oktober 2009 22:05

Voorzitter, de samenleving verandert in een snel tempo. We leven in een zeer welvarend deel van de wereld. In Nederland worden we gemiddeld steeds ouder en we blijven langer gezond. Maar toch komt er een periode in ons leven dat we wat gaan mankeren. Het is voor iedereen verschillend op welk moment en in welke mate we met beperkingen te maken krijgen.

We kunnen voorzien dat er een periode is waarop we niet meer vanzelfsprekend alles kunnen doen. We hebben een eigen verantwoordelijkheid voor het inrichten van ons leven, dat willen we in dit land ook graag. We willen keuzevrijheid en een eigen verantwoordelijkheid.

De WMO is een aantal jaren geleden ingevoerd en kent een negental prestatievelden. Vanavond staat maar een klein deel van de WMO op de agenda. Niet het minst belangrijke deel overigens omdat dit vooral gaat over de kwetsbaren en mensen die op de een of andere manier afhankelijk zijn of worden.

We hebben met elkaar te zorgen dat bepaalde lasten niet onevenredig terecht komen bij groepen mensen in de samenleving. Aan de andere kant kunnen we ook niet alle kosten afwentelen op de overheid. Als we daar ons allen –overheid en individuele burger- verantwoordelijk voor voelen dan blijft het zorg- en ondersteuningsstelsel ook in de toekomst betaalbaar. Dit willen we als fractie bij dit onderwerp als uitgangspunt nemen.

Voorzitter, er ligt een vernieuwde verordening voor waar veel werk van is gemaakt. Zowel ambtelijk, door het college maar ook en zeker door de adviesgroepen. Het is om stil van te worden hoe de partijen samen hebben opgetrokken en naar elkaar hebben geluisterd. In diverse gevallen gaf het aanleiding om de verordening aan te passen. In een aantal gevallen werden adviezen niet overgenomen maar daar werden dan ook -ons inziens- valide argumenten voor gegeven. Dat de vakantieperiode enig roet in het eten gooide is jammer maar zoiets is in de toekomst zeker te voorkomen.

Een paar onderwerpen wil ik langs lopen.

Primaat van verhuizen

We zijn blij dat hier een verandering is aangebracht. Er komt meer ruimte om maatwerk te leveren waarbij de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners meer nadruk krijgt.

We hopen dat in samenwerking met de woningcorporatie in Ridderkerk en in de omgeving woningen die aangepast zijn, worden aangeboden aan hen die het nodig hebben. Het strippen van aangepaste woningen is jammer en onnodig als er mensen klaar staan om er gebruik van te maken. Wil de wethouder aangeven of de gemeente en corporatie op dit punt tot concrete afspraken zijn gekomen? Geldt dat ook voor corporaties in de regio? Ook het aanpasbaar bouwen is in dit kader van groot belang en we spreken als fractie uit dat hierop stevig ingezet wordt.

Uitbreiden van de respijtzorg

Respijtzorg neemt toe naarmate er meer zorg nodig is in de samenleving. Het is af en toe nodig om de mensen die zorg geven op adem te laten komen.

PGB voor huishoudelijke hulp van 100 % naar 75%

Het is jammer dat een dergelijke maatregel op deze manier wordt betiteld. Dat wekt de indruk dat de PGB gebruikers straks met 25% worden gekort. En dat is absoluut niet aan de orde. De mensen die nu gebruik maken van een PGB regeling houden met een 75% uitkering straks het zelfde bedrag als wat zij nu ontvangen. Natuurlijk zou het mooi zijn als we iedereen het maximale konden geven. Ook de zorgaanbieders vinden dat de tarieven voor HH1 eigenlijk richting € 23.=- tot € 25,- zouden moeten gaan.

Door het Zeeuwse model -waar nu voor gekozen is- kan iedere zorgaanbieder zich aanbieden. Dus iedere zorgvrager heeft nu ook veel meer keuze (veel meer dan bij de start van de WMO) in de zorgaanbieder die bij hem past.

Voorzitter, tot slot omdat het een ingewikkelde materie betreft maken we ons wel enige zorgen over de praktische uitwerking en de soms onvoorziene en onbedoelde gevolgen. We vragen het college om in de komende periode de gevolgen goed te monitoren.

 

Marten Japenga

 


 Resultaat: De verordening is aangenomen. De meerderheid heeft er voor gekozen om de PGB voor huishoudelijke hulp op 100 % te stellen. Een maatregel waar wij niet voor gestemd hebben. Ten eerste omdat de cliënt er netto niet op achteruit gaat, ten tweede omdat de maatregel 140.000 euro kost die we dus niet kunnen besteden aan zaken waar ze op dit moment harder nodig zijn. Bij de stemverklaring heb ik aangeven dat we niet alleen nu sociaal willen zijn maar ook in de toekomst.

(Per saldo gaat de cliënt met een PGB er niet op achteruit. De uurprijs was 15 euro en wordt opgetrokken naar 20 euro en daar krijgt de cliënt 75% van vergoed. Dat is 15 euro. We vinden dat een redelijke maatregel.)

 

« Terug

Reacties op 'Raadsbijdrage 15-10-'09 "WMO verordening 2009"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.