6-11-2008 Algemene Beschouwingen 2008
Voorzitter,
Vrijwilligers en mantelzorgers nemen in onze samenleving een onmisbare plaats in. Uit recente cijfers blijkt dat ongeveer de helft van alle Nederlanders als vrijwilliger dan wel mantelzorger actief is. Dat is een enorme rijkdom waarop we heel zuinig moeten zijn. Ik kom daar nog op terug.
Als ChristenUnie vinden we het heel belangrijk dat het gezin momenteel midden in de politieke belangstelling staat. We vinden het gezin van wezenlijk belang bij het opgroeien van kinderen. Het is gewenst om hen te ondersteunen waar dat kan.
We zien uit naar de start van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Ridderkerk. Gaandeweg krijgt dat centrum meer vorm en we hopen dat de hele zorgketen vervolgens op een professionele wijze kan functioneren in het belang van het kind.
Er moeten voldoende voorzieningen in de wijken aanwezig zijn. Om te spelen en te verblijven, en ook om dichtbij de dagelijkse boodschappen te kunnen doen. Buurtwinkels zijn een belangrijk onderdeel van de noodzakelijke nabijheid van dagelijkse voorzieningen; die bevorderen de sociale binding en leefbaarheid van de buurt. Daarom dienen we vandaag een motie in om de buurtwinkels te behouden voor de buurten. Met name vragen we nu aandacht voor Slikkerveer Zuid Oost en tevens expliciet voor Rijsoord.
Rijsoord heeft voorzieningen nodig. Het WijkOntwikkelingsProgramma spreekt daarover en ook de voorlopige resultaten van de Structuurvisie wijzen naar de noodzaak daarvan in een vergrijzende samenleving, die Ridderkerk in toenemende mate is. We kunnen niet wachten tot 2030 met het denken over wat nodig is. Dat moeten we nú doen; en laten we dan niet alleen denken maar ook hándelen.
Het milieu blijven we hoge prioriteit geven. We leven in een gebied met veel negatieve gevolgen van industrie en verkeer. Rond Nieuw Reijerwaard zullen we de verdere uitwerking nauwlettend volgen. Daarnaast vragen we vandaag aandacht voor 2 elementen in het bijzonder, namelijk water en licht. Van beide elementen is meer dan genoeg aanwezig – dat is een probleem. En het komt (soms op de verkeerde momenten) op de verkeerde plekken terecht – ook dat is ook een probleem.
In de eerste plaats het hemelwater. Het meeste gaat zo het riool in, onder andere omdat we meer en meer onze tuinen dichtstraten. Dat is jammer, want voor het besproeien van de tuin of het wassen van de auto is vervolgens leidingwater nodig. We willen daarom voor de inwoners die dat willen de aanschaf van een regenton heel aantrekkelijk maken. Het kan helpen overbelasting van het riool en dure waterzuivering te voorkomen. We vragen het college en de raad de regenton te omarmen om voor langere termijn per huishouden duizenden liters water beter te besteden. Per huishouden kan het een besparing opleveren van liefst 7.000 liter water per jaar. Als we 2.000 regentonnen in Ridderkerk kunnen plaatsen dan is hier per jaar al 14 miljoen liter water per jaar minder uit de kraan nodig. De motie ziet ook op een bijdrage per ton aan een waterproject in bijvoorbeeld Dogbo, Benin. Het plaatsen van de regentonnen kan eventueel gebeuren in samenwerking met de klussendienst van Woonvisie en de SWOR.
Maar ook lícht is er te veel. Althans wat betreft de openbare verlichting. Nu geven we direct toe dat we in vorige bijdragen gepleit hebben voor licht op bepaalde plaatsen omdat het er onveilig was. Wat we nu willen bereiken is dat op openbare verlichting meer energie zal worden bespaard. We hebben een lijst met eenvoudige maatregelen die we spoedig kunnen uitvoeren om minder licht te gebruiken. De overheid heeft een voorbeeldfunctie en daarom vragen we nu te starten met maatregelen die genomen kunnen worden en verder met voorstellen te komen om energiegebruik verder terug te dringen. Er is minder energie nodig en dat kost dus ook minder. Het zou goed zijn om vervolgens de gerealiseerde besparingen te investeren in nieuwe energiezuinige maatregelen.
En dan terug naar de vrijwilligers. In Ridderkerk zijn er vele actief. Maar die activiteit staat ook onder druk door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. Als ChristenUnie dienen we samen met de Partij van de Arbeid, CDA en VVD een motie in om extra aandacht voor de vrijwilligers te realiseren, alsmede om op zoek te gaan naar de successen bij organisaties die voortdurend kans zien om vrijwilligers te krijgen en te houden; tevens willen we weten wat de belemmeringen zijn bij het aan de slag gaan als vrijwilliger.
Als ChristenUnie hebben we een actieplan opgesteld waarin we het college verzoeken om diverse acties te ondernemen in het ondersteunen van onze vrijwilligers.
Tot slot,
Nu verkeren wij als gemeente Ridderkerk in de luxe positie dat wij er op of rond 18 december een zeer gemotiveerde vrijwilliger bij krijgen. Sterker nog: een vrijwilliger met heel veel vrije tijd. Maar zo ver zijn we nog niet, want tot die tijd mag Zwiers gewoon nog een bijdrage leveren aan het uitvoeren van de motie en het actieplan. Ik wil deze vrijwilliger in spe het actieplan graag overhandigen. Ik doe er 1 exemplaar extra bij zodat hij dit als eerste kan overdragen aan zijn beoogd opvolger. Onze Ridderkerkse vrijwilligers en mantelzorgers verdienen dat!
We wensen het college, mederaadsleden, alle ambtenaren en alle andere betrokkenen van harte Gods Zegen toe bij het werk dat ons te doen staat.
Marten Japenga
Bijgevoegd:
- Algemene Beschouwingen
- Amendement Regentonnen (aangenomen, uiteindelijk bedrag €20.000,-)
- Motie Vrijwilligers en Mantelzorgers (aangenomen) + actieplan van de ChristenUnie
- Motie behoud buurtwinkels (niet aangenomen)
- Motie besparing energie openbare verlichting (niet aangenomen, wel leuke tips in bijgevoegde Pluk & Playlist!)
Resultaat is dat we in de Algemene Beschouwingen veel aandacht hebben gevraagd voor het veilig fietsen in Ridderkerk. Dat we extra aandacht hebben gevraagd voor de vrijwilligers en mantelzorgers. We hebben over dit onderwerp een actieplan opgezet waar het college bij het uitvoeren van de aangenomen motie uit kunnen putten.
Ook hebben we aandacht gevraagd voor het waterprobleem. Veel water gaat zo het riool in. Inwoners die dat willen kunnen met een bijdrage van de gemeente een regenton aanschaffen waardoor flink op leidingwater kan worden bespaard.
We zijn teleurgesteld over het feit dat de raad niets voelde voor de motie over het behoud van voorzieningen als buurtwinkels. Er zijn, denken wij, beste creatieve oplossingen te bedenken. We laten het er nog niet bij zitten.
Marten
Reacties op '6-11-2008 Algemene Beschouwingen 2008'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.