Raadsbijdrage 1 maart "Geen kind aan de kant"

Geen kind aan de kantmaandag 05 maart 2007 06:00

Voorzitter,


De startnotitie Geen kind aan de kant krijgt onze steun.
Want wie kan er tegen de ambitie zijn dat alle jeugdigen in Ridderkerk zullen opgroeien tot zelfstandige en zelfredzame burgers ?

Jeugd verdient onze zorg. Kinderen zijn minder lang kind dan vroeger en in de opvoeding is soms sprake van onmacht en onzekerheid bij ouders. Steeds vroeger wordt er van kinderen meer verwacht . Steeds vroeger ervaren de kinderen de druk van de omgeving. Ze moeten al vroeg weten wat ze willen inzake onderwijskeuze, maatschappelijke toekomst. Ze moeten voldoen aan het ideaal beeld van de TV , van de reclame en van hun leeftijdsgenoten.

Niet iedereen kan deze druk aan. Kinderen komen op steeds jongere leeftijd in de hulpverlening terecht. Hun problemen zijn soms ernstig. Niet zelden lijden zij aan een gebrek aan morele vorming. Om de jeugd te beschermen en hen optimaal in staat te stellen zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke volwassenen moet de maatschappij om hen heen staan.

Helaas zien we dat sociale netwerken rond kind en gezin kleiner en zwakker worden.
In het jeugdbeleid moeten opvoeding, zorg, onderwijs en veiligheid centraal staan. Hierbij zoveel mogelijk gebruik makend van particuliere initiatieven en instellingen. Door goed en breed onderwijsaanbod krijgen kinderen optimale kansen om hun talenten te ontwikkelen. Maar ook een rijk aanbod van cultuur en sport, kunnen de jongeren de vaardigheden en de kennis leren die zij nodig hebben in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.
In dit kader kan ik het niet laten de opmerking te maken dat wij als ChristenUnie hopen voor de jeugd dat het niet alleen blijft bij een onderzoek naar de mogelijkheden van een  openluchtzwembad. Want aan dat soort faciliteiten heeft onze jeugd niet veel .En dat we ook bij dit soort faciliteiten verder moeten kijken dan alleen het rekenkundig rond krijgen van de voorzieningen.

De participatie is een belangrijk onderdeel in het hele proces. Echter wij zouden ervoor willen pleiten dit vooral te doen vanuit de thuissituatie. Het gezin is gelukkig nog in de meeste gevallen de startlijn waarvanuit de kinderen met de ouders werken aan hun toekomst.
Laten we ook als overheid deze startlijn als uitgangspunt blijven zien en met de overige participanten, zoals onderwijs en bedrijfsleven de jeugd aan de finish zien te brengen.

Dank u wel.

Cor Louter

« Terug

Reacties op 'Raadsbijdrage 1 maart "Geen kind aan de kant"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.