Raadsbijdrage 30 januari 2006 "herstructureringsgebied Slikkerveer Zuidoost"

dinsdag 31 januari 2006 20:01

De bijdrage van de ChristenUnie aan het debat op 30 januari 2006 over het herstructureringsgebied Slikkerveer Zuidoost was vooral gericht op aandacht voor een sociaal rechtvaardige “afwikkeling” van het onvermijdelijke sloopbesluit.

Lees de volledige bijdrage van de ChristenUnie aan het debat.


 
Herstructurering Slikkerveer Zuidoost.
 
Mevr. de voorzitter,
 
De tijd vliegt.
Bij de voorbereiding van mijn bijdrage aan het aan de orde zijnde agendapunt vond ik een antwoordbrief terug die ik námens de fractie van de ChristenUnie op 30 april 2002 gestuurd heb aan dhr. J. v.’t Hoff, die namens de toenmalige bewonerscommissie Marijkestraat een brief aan onze fractie gestuurd had. 
Het was de eerste brief die wij in de nu bijna afgelopen raadsperiode namens onze fractie de wereld instuurden. Ónze startbrief zeg maar.
Ik citeer daar enkele zinnen uit, al was het alleen maar om aan te geven dat de koers van de ChristenUnie in deze materie de afgelopen jaren dezelfde gebleven is:
Wij kunnen ons levendig voorstellen, dat u door uw gehechtheid aan uw woonomgeving fel gekant bent tegen de plannen van Woonvisie om in 2007 de woningen aan de Pr. Marijkestraat te gaan slopen.
(……..)
Wij hebben als politieke partij of als raadsleden echter niet de mogelijkheid en ook niet de deskundigheid om directe invloed uit te oefenen op het beheer van de woningvoorraad van Stichting Woonvisie. Waar wij wel invloed op uit kunnen oefenen is op een goed en sociaal huisvestingsbeleid. Hierbij moet het kort gezegd gaan om geschikte woonruimte voor alle lagen van de bevolking en om een daarmee gepaard gaande evenwichtige opbouw van de verschillende wijken.
(……..)
Mocht het, ondanks uw protesten, toch uiteindelijk komen tot de sloop van uw woningen dan is het aan ons er op toe te zien dat aan u in algemene zin geschikte nieuwe woonruimte aangeboden wordt, waarbij u zo veel mogelijk uw vroegere leefklimaat terugvindt.
 
Voorzitter,
 
We zijn op de één of andere wijze verheugd dat het sloopbesluit voor de Margrietstraat en omgeving nu aangeland is bij het punt van onomkeerbare duidelijkheid. Onzekerheid en verwarring over dit onderwerp zijn immers slopend voor de bewoners. De ChristenUnie is ook erg blij met de geruststellende globale stedenbouwkundige plannen die er voor de toekomst van dit gebied bestaan.
Nog steeds echter roept het aanstaande slopen oprechte emoties op. En dat is volkomen begrijpelijk, zeker in een gebied waar bewoners er in geslaagd zijn hun buurt tot zó’n sociaal samenhangende woonomgeving te maken dat een vergelijkbare situatie in Ridderkerk misschien wel nergens gevonden wordt.
 
De betrokkenheid van de raad bij deze emotioneel geladen materie wordt vanavond in de gedaante van een startbrief herstructurering Slikkerveer Zuidoost actueel.
Een ongemakkelijk gevoel overvalt mij hierbij echter wel.
Voor alle betrokkenen is de gevoelswaarde van het agendapunt van deze avond namelijk niets anders dan spreken over de sloop.
In de startbrief wordt echter niet nagelaten te wijzen op het feit dat het niet de raad is die over de sloop gaat. Dat dacht de fractie van de ChristenUnie zoals u weet al een stuk langer, getuige de geciteerde brief aan de toenmalige bewonerscommissie Prinses Marijkestraat.
Wordt de raad door de formulering van het raadsvoorstel nu niet een beetje gebruikt als een geestelijke die erbij geroepen wordt om uitgerust met een wijwaterkwast zijn zegen uit te spreken over de te hanteren slopershamer?
Het is namelijk van tweeën één: of we gáán over het slopen, of we gaan er niét over en dan zouden we toch ook niet opgeroepen moeten worden om via uitgesproken vertrouwen in Woonvisie ons tóch weer vóór slopen uit te spreken.
 
Begrijpt u mij goed voorzitter, wij achten Woonvisie zéér wel in staat om op een adequate en houdbaar-sociale wijze haar woningvoorraad te beheren en daarbij recht te doen aan de door de overheden aangegeven kaders.
 
Wij zijn er overigens ook tevreden over, dat de communicatie met de betrokken buurt, na een als stroef ervaren start, mede ook door een moedige en open opstelling van Progressie en de officiële bewonerscommissie, zodanig is opgewaardeerd dat er veel meer duidelijkheid heerst over de toekomst van de bewoners en dat daardoor ook de acceptatie van het inmiddels als onafwendbaar ervaren besluit snel toeneemt.
 
De fractie van de ChristenUnie is daarentegen helemaal niét tevreden over de wijze waarop sommigen in de hoedanigheid van gemeenteraadslid bewust of onbewust onrust hebben gesticht en aangewakkerd in de buurt, waar emoties aan de basis liggen van een al te gemákkelijk op te wekken protéstbeweging.
Het begon al héél lang geleden. Als ware het een processie, liepen vele gemeenteraadsleden met ernstige gezichten plechtig door de wijk waarover we het hebben. Stoere uitspraken van enkele deelnemers met gemeenteraadsfunctie werden aan de pers vrijgegeven. “Er zal hier niét gesloopt worden” zo klonk het.
Het eindigde, volgens berichten in de krant van vandaag, met het door een raadslid suggereren van censuur, waar het ging over het kwijtraken van een handtekeningenlijst van de bewoners van de Marijkestraat, waarmee ze in een eerder stadium hun protest tegen de sloop ondertekenden.  Er werd zelfs aangekondigd in mijn courant dat de fractie van Leefbaar Ridderkerk vandaag zélf weer langs de deuren zou gaan, om te controleren wie er nou vóór of wie tégen sloop is. Alsof dát   in dit stadium een rol speelt in het te nemen besluit.
Intussen is, mede door de opstelling van enkele leden van de gemeenteraad de onderlinge verhouding tussen groepen bewoners en de verhouding tussen bewoners en hun wettige vertegenwoordigers onder spanning komen te staan. Is dat onze bijdrage aan de veelgeroemde sociale cohesie? Hier zullen bemiddelaars een belangrijke taak krijgen.
 
Voorzitter, ik kan natuurlijk niet alles uit het verleden reproduceren, maar de vraag lijkt me hier gerechtvaardigd of er vanuit de raad óók zo veel belangstelling was voor de vroegere bewoners uit de buurten die nu Vondelparck en De Vier Jaargetijden heten, of waren die bewoners soms wél unaniem vóór het slopen van hun woning. Tussen haakjes: het heeft jaren geduurd voordat er eindelijk een meerderheid was voor het consequent uitbetalen van een gemeentelijke fooi aan de minima onder díe verhuizers, als aanvulling op de toen nog veel lagere verhuiskostenvergoeding. Over betrokkenheid bij gedwongen verhuizers gesproken. Wat raar toch dat er in die jaren niemand gevraagd heeft, althans niet luid, duidelijk en volhardend, om een terugkeergarantie voor dié bewoners, die het emotioneel stuk voor stuk toch óók wel zwaar gehad zullen hebben.
 
Nogmaals, dat de bewoners van Slikkerveer Zuidoost sinds het jaar 2002 alles uit de kast hebben gehaald om hun onvrede met het toen aangekondigde sloopvoornemen handen en voeten te geven is volkomen begrijpelijk, maar vertegenwoordigers uit de geméénteraad hadden zich wat eerder moeten bezinnen op de bevoegdheidsvraag en op de wijze waarop ze, zonder zich schuldig te maken aan goedkope demagogie,  bij hadden kunnen dragen aan een cleane discussie, gevoerd aan ronde tafels.
 
In dit kader lijkt het me op dit moment goed om het belang van het werken met startbrieven te onderstrepen. Dat voorkomt in ieder geval dat de raad zich de ene keer wel en de andere keer niet betrokken wil voelen én het maakt van het begin af duidelijk op welke fronten de strijd van de geméénteraad gevoerd moet worden.
 
Voorzitter, wij hebben vertrouwen in Woonvisie!
Laat ik mij haasten om uit te leggen waaróm wij vertrouwen in Woonvisie hebben en dat ook uitspreken, als het gaat over de sloop van de woningen in genoemd gebied.
 
Wij hebben vertrouwen in Woonvisie, omdat wij er van overtuigd zijn dat onze Ridderkerkse corporatie de volgende verzoeken, die ik graag via het college van B&W in stellingenvorm tot haar richt, blijvend serieus wil nemen. En eerlijk gezegd ga ik er  van uit dat de verzoeken overbodig zijn, omdat ze vast en zeker al onderdeel zullen blijken uit te maken van de te verwachten acties van Woonvisie.
 
  1. Er wordt intensief werk gemaakt van de algemene communicatie direct of via de bewonerscommissie. Vorige week heeft u kunnen constateren dat een goede voorlichting ten zeerste verwelkomd wordt en zo nodig deëscalerend werkt.
  2. Er wordt intensief werk gemaakt van de directe voorlichting áán en de begeleiding ván de individuele bewoners. Maatwerk moet hier toch leidend zijn.
  3. Er wordt intensief werk gemaakt van de communicatie tussen Woonvisie en de ondernemers.
  4. De betaling van de verhuiskostenvergoeding, die in principe pas voor halverwege 2007 voorzien is, wordt zo veel mogelijk gedifferentieerd, maar minimaal zodanig dat in ieder geval de groep die het eerst moet verhuizen de vergoeding eerder uitbetaald krijgt, om vroegtijdig en ook wat meer ontspannen om te kunnen zien naar een andere, wellicht tijdelijke woning.
  5. Om ook met het oog op draagkracht recht te doen aan de toegezegde terugkeergarantie zal er een uiterste inspanning verricht worden om bij nieuwbouw niet de bovenste grens van de onder bereikbaarheid vallende woningen op te zoeken.
  6. Ter voorkoming van schokeffecten, waar het gaat om hoe dan ook optredende huurverhogingen ten opzichte van de huidige situatie, wordt een huurgewenning over meerdere jaren afgesproken. Het kan tenslotte aan de bewóners niet verweten worden dat ze op het ogenblik relatief weinig huur betalen voor het bestaande woongenot.
  7. Mensen die een huis met aanpassingen hebben vanwege een aandoening of een handicap krijgen de toezegging dat er bij de nieuwbouw bij voorbaat rekening met hun situatie gehouden wordt. Ze hoeven óók niet de vrees te hebben dat ze in de tussentijd en bij terugkeer figuurlijk van het ene loket naar het andere gestuurd worden.
  8. Ja, en dit is misschien het lastigste verzoek en zou het verwijt mee kunnen krijgen van het door mij eerder verfoeide onrust stoken; toch verwoord ik ook dít verzoek: het feit dat heel veel bewoners in Slikkerveer Zuidoost gewoond hebben met het vaste voornemen daar nooit meer weg te gaan heeft er bij meerdere bewoners toe geleid dat ze ter verhoging van hun woongenot stevig in de eigen buidel getast hebben. De subjectieve waarde van die zelf aangebrachte verbeteringen stijgt zonder enige twijfel vér uit boven de boekhoudkundige waarde die er volgens heel geleerde tabellen aan gegeven zou kunnen worden en op basis waarvan er volgens de regels gecompenseerd wordt. Ons verzoek aan Woonvisie is dan ook om met deze individuele gevallen zeer coulant om te gaan.
 
 
Mevrouw de voorzitter,
 
Ik rond af, maar niet nadat ik over uw hoofd alle bij de sloop betrokkenen van harte sterkte heb gewenst in de tijd die volgt. De toekomstplannen voor het gebied, hoe globaal en voorlopig ook nog, zien er fantastisch uit. Voor de toekomstige terugkeerders geldt: nu eerst een paar jaar door de afbraak heen, om vervolgens deelgenoot te worden van een nieuwe buurt. Voor degenen die elders een geschikte woning vinden kan er hopelijk al weer snel een nieuw sociaal en geordend bestaan beginnen.

« Terug

Reacties op 'Raadsbijdrage 30 januari 2006 "herstructureringsgebied Slikkerveer Zuidoost"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.