Raadsbijdrage 27-03-08 "Waterplan"
Voorzitter,
De vele rollen die water in ons leven speelt, zijn voor een belangrijk deel aan de orde geweest op de informatie-avond van woensdag 9 januari. Uiteraard gaan we die hier niet herhalen.
Bij de zojuist bedoelde presentatie van het Waterplan en het Rioleringsplan is heel duidelijk geworden dat water onze áándacht vraagt. En al snel komen dan niet alleen de móóie kanten van water aan de orde, maar ook de zórgelijke kanten ervan. We hoeven het woord "klimaatverandering" maar te nóemen en ieder van ons heeft daarbij direct een beeld; zeker zo kort na een ‘witte Pasen'.
Enigszins vreemd is het dan overigens als de nóódzaak tot watermaatregelen slechts bescheiden aan bod komt in het Waterplan2; in eerste instantie lijkt zelfs alleen veranderde wet- en regelgeving aanleiding te zijn voor een nieuw plan. Terwijl het belang ervan volgens ons intussen bij iedereen ‘tussen de oren zit'.
Direct wil de ChristenUnie daaraan toevoegen dat het plan wel de forse ambities lijkt te hebben die vereist zijn om huidige en dreigende problemen te lijf te gaan: de doelen zijn helder, het aantal te nemen maatregelen is omvangrijk.
In het voorstel aan de raad wordt aangegeven dat - in verband met het grote aantal maatregelen - het uiteindelijke effect van alle maatregelen niet is te voorspellen. Daarbij kunnen we ons een voorstelling maken. Van harte onderschrijven we dan ook het idee om in 2011 een evaluatie te doen.
Gezien het belang van dit onderwerp hebben we enkele vragen aan de wethouder bewaard tot deze raadsvergadering.
Ten eerste: in de stukken wordt meerdere malen genoemd dat het doel van de Europese Kaderrichtlijn Water (te weten: een "goed ecologisch potentieel"), mag worden verlaagd of mag worden uitgesteld tot 2021 of zelfs tot 2027. Ongetwijfeld lezen wij verkeerd als we de indruk krijgen dat de wethouder nu al ‘voorsorteert' op die verlaging of dat uitstel? Oftewel: de ambitie om de doelen in 2015 gerealiseerd te hebben, is wel degelijk aanwezig?
Graag horen we een helder "ja" op deze vraag voordat we vanavond definitief onze goedkeuring aan dit plan hechten.
Vervolgens: kan de wethouder misschien nog ‘ns uitleggen waarom het nuttig is om én werkgroepen én een projectgroep én een stuurgroep te hebben voor dit onderwerp? Kunnen de lijnen misschien iets korter, kunnen we misschien effiënter werken wanneer we een van deze lagen schrappen?
Ten derde: hoe denkt u over de optie om over enkele jaren het Waterplan en het Rioleringsplan samen te voegen tot één geheel?
En ten slotte: wat gaan onze inwoners op de korte termijn merken van onze ambities?
Concreet heeft de ChristenUnie daarbij twee deelvragen.
- In het plan wordt het belang van communicatie genoemd; wat gaat u - nogmaals: op korte termijn - méér doen dan een korte, zakelijke mededeling in het Gemeentejournaal?
- En: op pagina 42 en 43 van het plan wordt ingezet op (ik citeer drie woorden) "grip op gedrag". Heeft de wethouder aan het eind van dit debatje misschien een verrassing in petto in de vorm van een x-aantal regentonnen, gratis of voor een laag bedrag? In navolging van de gemeente Hardinxveld-Giessendam zou ons dat niet misstaan: het maakt een deel van de maatregelen zichtbaar én biedt een goede gelegenheid om onze waterproblemen (of beter gezegd: onze óplossingen) zichtbaar te maken!
Graag de reactie van de wethouder hierop. En afgezien van uw antwoord: complimenten voor dit ambitieuze plan, en succes met de uitvoering toegewenst!
Dank u wel.
Robert Pors
Archief > 2008 > april
- 30-04-2008 30-04-2008 14:00 - Raadsbijdrage 24-04-2008 "Structuurvisie Ridderkerk"
- 03-04-2008 03-04-2008 14:50 - Raadsbijdrage 27-03-08 "Herstructurering Donkersloot"
- 03-04-2008 03-04-2008 14:40 - Raadsbijdrage 27-03-08 "Waterplan"
- 03-04-2008 03-04-2008 14:30 - Raadsbijdrage 27-03-08 "Gemeentelijk Rioleringsplan"
Reacties op 'Raadsbijdrage 27-03-08 "Waterplan"'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.