Voorzitter,
“Nederland is aan het vergrijzen. Er komen steeds meer oudere mensen, waarbij ook mensen met dementie. Er wordt van ouderen gevraagd zo lang als mogelijk thuis te blijven wonen. Nu kan dit in Nederland gelukkig goed geregeld worden, maar de groei van de problematiek zet door. Er zullen meer en meer demente mensen in het straatbeeld verschijnen. Wij zijn van mening dat Ridderkerk een dementie-vriendelijke gemeente moet zijn. We steunen ieder initiatief om de situatie te verbeteren.”
Dit zou zomaar een tekst uit ons verkiezingsprogramma kunnen zijn. Maar nee, deze tekst komt letterlijk uit het verkiezingsprogramma van het CDA. “We steunen ieder initiatief om die situatie te verbeteren”. Het amendement van het CDA vanavond spreekt andere taal…
Voorzitter,
Wij vinden de voorgestelde uitbreiding van de Rowdies, de groencompensatie en kwaliteitsimpuls voor Oosterpark recht doen aan de inbreng van alle betrokkenen en onze inwoners. Niet iedereen heeft gekregen wat men wilde, maar er is naar iedereen geluisterd en de mogelijkheid tot meepraten en meedenken gegeven.
Met het groencompensatieplan, het gewijzigde bestemmingsplan en het behoud van het essenlaantje vinden wij dat een goede invulling is gegeven aan de uitspraak van de Raad van State en de ingebrachte punten van belanghebbenden.
Voorzitter,
Of het een debat gaat worden weet ik niet, maar de ChristenUnie wilde wel graag een reactie geven op dit voorstel. Het zou goed zijn geweest wanneer het college helder in dit raadsvoorstel had omschreven waarom beleidsindicatoren belangrijk zijn. In plaats daarvan wordt door het college vooral aangegeven dat het een ‘moetje’ is, enerzijds vanuit BBV (die indicatoren blijven uiteraard bestaan), en anderzijds omdat de raad het in 2016 heeft gevraagd. En die laatste categorie wil het college nu graag schrappen. De argumenten daartoe zijn:
Voorzitter,
Het duurt gelukkig nog even voordat ik 50 ben. Maar vaak wordt rond die mijlpaal gezegd: 50 is het nieuwe 30. Maar in het verkeer is het andersom: 30 is het nieuwe 50. En dat gaat ook bij de Rijnsingel gebeuren wat ons betreft!
De ChristenUnie kan zich helemaal vinden in dit raadsvoorstel. Het wordt hoog tijd dat er echt een sterke verbetering komt van de Rijnsingel.
Bij de voorbereiding op dit debat dacht ik terug aan een LinkedIn bijdrage over autobezit van onze nationale fietsprofessor Marco Te Brömmelstroet, een aantal weken terug. Wie deze professor van de UvA al wat langer volgt of kent, weet dat dit stukje prikkelend is bedoeld.
Hij begint zijn bijdrage als volgt: “Na jarenlang #AutoDelen overweeg ik om een #EigenAuto te kopen. Maar voordat ik besluit, heb ik 'n paar vragen om te bevestigen dat dit de juiste oplossing is.
Op donderdag 14 december is in de raad vastgesteld dat er in Ridderkerk een nieuwe burgeradviesraad voor het sociaal domein komt. In een burgeradviesraad zitten Ridderkerkers die de burgemeester en de wethouders gevraagd en ongevraagd advies geven over alles wat er in Ridderkerk speelt rondom het sociaal domein. Denk bijvoorbeeld aan nieuw beleid rondom het doelgroepenvervoer of nieuw beleid rondom minima.
Het is belangrijk dat de burgemeester en wethouders goed op de hoogte te zijn van de ervaringen van inwoners. Voelen mensen zich gehoord, ervaren zij hulp en steun, en hebben ze deze ook makkelijk kunnen vinden? Of hebben mensen zelf zeggenschap gehad bij het opstellen van hun plan van aanpak? Kortom: komt het beleid dat is bedacht overeen met de werkelijkheid? Een jaarlijkse enquête biedt daarvoor onvoldoende informatie. Vandaar dat de ChristenUnie het belangrijk vindt dat er een goed werkende burgeradviesraad is.