Voorzitter,
Ik neem u graag even mee naar het jaar 2025. Ergens in maart, in een ruime vergaderkamer in Ridderkerk. Aan tafel zitten mensen van een drietal organisaties. Het blijken mensen te zijn van huurdersvereniging Progressie, een aantal mensen van Wooncompas en van de gemeente Ridderkerk. Na even meeluisteren komen we erachter dat deze mensen dit overleg het ‘driehoeksoverleg’ noemen, dat blijkbaar twee keer per jaar wordt gehouden. De onderlinge sfeer is goed, zo merken we al snel.
Bij iedereen op tafel ligt naast de agenda ook een rapportage. De monitor. We begrijpen dat dit document recent is opgesteld door mensen van Wooncompas en de gemeente. De aanwezigen zijn precies aangekomen bij het agendapunt waar deze monitor wordt besproken. Laten we even meeluisteren, met wat ze te vertellen hebben.
In de korte tijd die we in deze termijn hebben gekregen, kan ik slechts een aantal onderwerpen uit onze algemene beschouwingen noemen. Voor het volledige verhaal verwijs ik graag naar onze schriftelijke algemene beschouwingen, die u allen reeds heeft kunnen lezen.
Ik wil beginnen bij de BAR-organisatie. Ook al kijken we liever vooruit dan achteruit, een stukje realiteit in het schetsen van de huidige situatie is vandaag ook van belang. En dan zien we dat de reorganisatie dit jaar heel veel tijd en energie heeft weg geslurpt. Energie die we liever hadden gestopt in veel urgentere zaken, zoals bijvoorbeeld de uitwerking van de klimaatvisie (ik kom hier zo op terug). Veel kennis is het afgelopen jaar met het vertrek van ervaren krachten uit de organisatie weggegaan, en voor de medewerkers die bleven en voor hen die nu net binnenkomen is het nu best nog een rommelige tijd. We horen gelukkig dat veel van de overgebleven medewerkers graag voor de gemeente Ridderkerk blijven werken. Daar zijn we uiteraard blij om!
Het jaar 2023 is alweer bijna voorbij. Het jaar waarin afscheid werd genomen van de BAR-organisatie, en het raamwerk voor de nieuwe Ridderkerkse ambtelijke organisatie is opgetuigd. Vanaf 1 januari 2024 moet deze nieuwe organisatie gaan draaien.
Niet alleen lokaal zijn er organisatorische veranderingen in aantocht. Op 22 november mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezing. Wat wordt de nieuwe zetelverdeling straks? En belangrijker nog: gaan we nu echt een verandering krijgen in bestuurscultuur? En gaat er écht werk gemaakt worden op al die belangrijke thema’s als klimaat en energietransitie, de woningbouwopgave, de biodiversiteit, de bestaanszekerheid, goed openbaar vervoer en goede zorg?
Het leukste van raadslid zijn vind ik de gesprekken met mensen. Met mensen die iets willen delen om anderen ook in beweging te zetten. En als het dan ook nog eens over verduurzamen gaat ben ik wel in voor een goed gesprek! Een tijdje geleden sprak ik, op zijn uitnodiging, inwoner en ondernemer Berend Groeneveld van InterDam. Het bedrijf maakt brand- en explosiewerende deuren. InterDam verhuisde begin 2021 vanuit hun oude locatie in Bolnes naar de Klompenmakerstraat op het bedrijventerrein Donkersloot. Berend wilde het bedrijfspand zo goed mogelijk inrichten voor zijn werknemers en een aangename en creatieve werkplek creëren.
Voorzitter,
Wethouder Meij heeft een prachtige portefeuille en presenteert vandaag het programma stedelijk water, wederom een belangrijk beleidsstuk voor het beschermen van de natuur en onszelf. Dit programma richt zich op het verbeteren van waterkwaliteit, het anticiperen op klimaatverandering en het plannen en financieel beheersen van investeringen en onderhoud aan ons rioolstelsel. We waarderen de integrale aanpak waarbij water zoveel mogelijk op locatie wordt vastgehouden, vervolgens geborgen en daarna vertraagd afgevoerd. Samenwerking met het waterschap is cruciaal in dit proces voor zowel waterkwaliteit als kwantiteit.
Een scheiding is een moeilijke en onzekere periode voor zowel ouders als kinderen. De gevolgen van een scheiding kunnen groot zijn en leiden tot jeugdzorg, schuldenproblematiek en gedwongen woningverkoop. Hoewel veel ouders erin slagen om tot goede oplossingen te komen, lukt dit niet altijd en ontstaan er complexe situaties vol ruzies. Daarom is het belangrijk dat de gemeente investeert in het voorkomen van scheidingen of het verminderen van de gevolgen ervan.