Voorzitter,
Wil de ChristenUnie een nieuw zwembad? Ja, graag! En ik denk dat er niemand is die het daar niet mee eens is vanavond. Maar desondanks een flink kritische bijdrage van onze kant vanavond ten aanzien van het raadsvoorstel.
[bronvermelding plaatje: Jacco van Dam, 2024]
Voorzitter,
Ik zit al even in deze gemeenteraad, en al jaren kunnen we concluderen dat het financiële huishoudboekje op orde is. En dat is een prettige constatering. Tegelijkertijd krijgen we ook jaarlijks de winstwaarschuwing dat we erg voorzichtig moeten zijn met extra uitgaven, omdat er weinig ruimte in onze exploitatie zit. Zolang er geen structurele extra inkomsten zijn of lasten wegvallen, is het dus voorzichtig omgaan met nieuwe ideeën. Tenzij die nieuwe ideeën uiteraard weer duidelijke opbrengsten hebben, maatschappelijk of, soms indirect, ook financieel voordelig uit kunnen pakken. Bijvoorbeeld door extra te investeren in preventie, waardoor uiteindelijk duurdere zorg kan worden voorkomen.
afgelopen donderdag heb ik tijdens het interpellatiedebat rond het plotselinge vertrek van wethouder Meij al uitgebreid onze ernstige zorgen geuit over de procesmatige kant van het besluit vanavond. Vanavond zijn wederom zorgen bij de ChristenUnie fractie, maar dit keer gaat dat over de inhoud.
Voorzitter,
“Nederland is aan het vergrijzen. Er komen steeds meer oudere mensen, waarbij ook mensen met dementie. Er wordt van ouderen gevraagd zo lang als mogelijk thuis te blijven wonen. Nu kan dit in Nederland gelukkig goed geregeld worden, maar de groei van de problematiek zet door. Er zullen meer en meer demente mensen in het straatbeeld verschijnen. Wij zijn van mening dat Ridderkerk een dementie-vriendelijke gemeente moet zijn. We steunen ieder initiatief om de situatie te verbeteren.”
Dit zou zomaar een tekst uit ons verkiezingsprogramma kunnen zijn. Maar nee, deze tekst komt letterlijk uit het verkiezingsprogramma van het CDA. “We steunen ieder initiatief om die situatie te verbeteren”. Het amendement van het CDA vanavond spreekt andere taal…
Voorzitter,
Ja, een onverwacht agendapunt op deze agenda. Maar wel noodzakelijk om met elkaar het debat te voeren over het plotselinge vertrek van wethouder Meij.
Want dé vraag die nu bij velen speelt is: wat is er nu precies aan de hand binnen de coalitie? Hoe was en is de onderlinge samenwerking? De samenwerking binnen het college? Maar ook tussen college en coalitiepartijen, en tussen wethouders en hun eigen achterban? En wat betekent dit voor de bestuurbaarheid van Ridderkerk? Het roer lijkt compleet losgeschoten te zijn. Dat merkten we vanavond al in het debat over het bestemmingsplan ’t Ronde Sant, en is zeker ook zichtbaar geworden toen wethouder Meij zich genoodzaakt voelde om op te stappen, toen hem bleek dat vanuit de coalitiepartijen, en zelfs ook vanuit zijn eigen CDA, geen enkele steun voor zijn plan was.
Voorzitter,
Of het een debat gaat worden weet ik niet, maar de ChristenUnie wilde wel graag een reactie geven op dit voorstel. Het zou goed zijn geweest wanneer het college helder in dit raadsvoorstel had omschreven waarom beleidsindicatoren belangrijk zijn. In plaats daarvan wordt door het college vooral aangegeven dat het een ‘moetje’ is, enerzijds vanuit BBV (die indicatoren blijven uiteraard bestaan), en anderzijds omdat de raad het in 2016 heeft gevraagd. En die laatste categorie wil het college nu graag schrappen. De argumenten daartoe zijn: