Voorzitter,
Het duurt gelukkig nog even voordat ik 50 ben. Maar vaak wordt rond die mijlpaal gezegd: 50 is het nieuwe 30. Maar in het verkeer is het andersom: 30 is het nieuwe 50. En dat gaat ook bij de Rijnsingel gebeuren wat ons betreft!
De ChristenUnie kan zich helemaal vinden in dit raadsvoorstel. Het wordt hoog tijd dat er echt een sterke verbetering komt van de Rijnsingel. Het doel moet hier niet zijn om er nog meer auto’s overheen te jagen, maar om deze weg verkeersveiliger te maken en om de barrièrewerking sterk te verminderen. Voor een leefbaar Bolnes.
De GOW 30 weg is nieuw in Nederland, maar zal de komende jaren steeds meer zichtbaar gaan worden. En als ze het in Amsterdam al aandurven om de halve stad naar 30 te brengen, dan moeten wij dat in Ridderkerk toch ook wel aandurven?
Bij de voorbereiding op dit debat dacht ik terug aan een LinkedIn bijdrage over autobezit van onze nationale fietsprofessor Marco Te Brömmelstroet, een aantal weken terug. Wie deze professor van de UvA al wat langer volgt of kent, weet dat dit stukje prikkelend is bedoeld.
Hij begint zijn bijdrage als volgt: “Na jarenlang #AutoDelen overweeg ik om een #EigenAuto te kopen. Maar voordat ik besluit, heb ik 'n paar vragen om te bevestigen dat dit de juiste oplossing is.
1.🚘 Op #Facebook stond dat je voor je #EigenAuto zelf een opslagplek moet regelen. Klopt dat echt? Ik heb helaas geen plek, want mijn tuin staat al vol met trampoline etc. voor de kids.
2.🤸♀️ Ik las dat sommigen dit oplossen door hun #EigenAuto op STRAAT te zetten. Dat kan toch niet! Dat mag toch met geen van mijn bezittingen of mis ik iets? En sowieso, moeten op die plekken geen kids spelen? Het ziet er ook niet uit, als iedereen dat zomaar zou doen! Moeten we dan woonwijken helemaal gaan inrichten voor auto's?”
Voorzitter,
Ik neem u graag even mee naar het jaar 2025. Ergens in maart, in een ruime vergaderkamer in Ridderkerk. Aan tafel zitten mensen van een drietal organisaties. Het blijken mensen te zijn van huurdersvereniging Progressie, een aantal mensen van Wooncompas en van de gemeente Ridderkerk. Na even meeluisteren komen we erachter dat deze mensen dit overleg het ‘driehoeksoverleg’ noemen, dat blijkbaar twee keer per jaar wordt gehouden. De onderlinge sfeer is goed, zo merken we al snel.
Bij iedereen op tafel ligt naast de agenda ook een rapportage. De monitor. We begrijpen dat dit document recent is opgesteld door mensen van Wooncompas en de gemeente. De aanwezigen zijn precies aangekomen bij het agendapunt waar deze monitor wordt besproken. Laten we even meeluisteren, met wat ze te vertellen hebben.
In de korte tijd die we in deze termijn hebben gekregen, kan ik slechts een aantal onderwerpen uit onze algemene beschouwingen noemen. Voor het volledige verhaal verwijs ik graag naar onze schriftelijke algemene beschouwingen, die u allen reeds heeft kunnen lezen.
Ik wil beginnen bij de BAR-organisatie. Ook al kijken we liever vooruit dan achteruit, een stukje realiteit in het schetsen van de huidige situatie is vandaag ook van belang. En dan zien we dat de reorganisatie dit jaar heel veel tijd en energie heeft weg geslurpt. Energie die we liever hadden gestopt in veel urgentere zaken, zoals bijvoorbeeld de uitwerking van de klimaatvisie (ik kom hier zo op terug). Veel kennis is het afgelopen jaar met het vertrek van ervaren krachten uit de organisatie weggegaan, en voor de medewerkers die bleven en voor hen die nu net binnenkomen is het nu best nog een rommelige tijd. We horen gelukkig dat veel van de overgebleven medewerkers graag voor de gemeente Ridderkerk blijven werken. Daar zijn we uiteraard blij om!
Het jaar 2023 is alweer bijna voorbij. Het jaar waarin afscheid werd genomen van de BAR-organisatie, en het raamwerk voor de nieuwe Ridderkerkse ambtelijke organisatie is opgetuigd. Vanaf 1 januari 2024 moet deze nieuwe organisatie gaan draaien.
Niet alleen lokaal zijn er organisatorische veranderingen in aantocht. Op 22 november mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezing. Wat wordt de nieuwe zetelverdeling straks? En belangrijker nog: gaan we nu echt een verandering krijgen in bestuurscultuur? En gaat er écht werk gemaakt worden op al die belangrijke thema’s als klimaat en energietransitie, de woningbouwopgave, de biodiversiteit, de bestaanszekerheid, goed openbaar vervoer en goede zorg?
Voorzitter,
Ik had voor deze gelegenheid graag een muzikale bijdrage gehouden. Maar ondanks mijn lessen bij de Ridderkerkse muziekschool, ik bleek daar niet zo’n gevoel voor te hebben. Maar, wellicht mede daardoor, ik vind het altijd wel een mooi gezicht wanneer ik, als ik hier het gemeentehuis binnenloop, kinderen met hun muziekinstrumenten zie in- en uitlopen. Met dit raadsvoorstel gaat daar verandering in komen. De muziekschool krijgt een ander pand. Een mooie nieuwe locatie, met ruime mogelijkheden tot samenwerking met de andere organisaties in het pand.