Een scheiding is een moeilijke en onzekere periode voor zowel ouders als kinderen. De gevolgen van een scheiding kunnen groot zijn en leiden tot jeugdzorg, schuldenproblematiek en gedwongen woningverkoop. Hoewel veel ouders erin slagen om tot goede oplossingen te komen, lukt dit niet altijd en ontstaan er complexe situaties vol ruzies. Daarom is het belangrijk dat de gemeente investeert in het voorkomen van scheidingen of het verminderen van de gevolgen ervan.
Achttien jaar. Eindelijk meer vrijheid en zelf beslissen over de toekomst. Eigen keuzes maken, uitproberen, vallen en weer opstaan. En als het toch allemaal niet lekker gaat, dan zijn er altijd nog ouders of familie die bijspringen. Tijd voor een feestje!
Niet alle jongeren zien uit naar dat feestje. Het zijn jongeren die zorg en begeleiding krijgen, meestal betaald via de jeugdwet. Vaak zijn het jongeren die in een begeleid wonen voorziening wonen, zij hebben in de maanden voor hun 18e verjaardag stress.
Eén op de vijf van de huishoudens in Nederland heeft het afgelopen jaar te maken gehad met geldproblemen. Het is een zin die je de afgelopen tijd vast vaker hebt gelezen. En misschien ook wel een zin waarvan je denkt: nou weten we het wel. Los het eens op.
Voor ik wat over een oplossingsrichting ga zeggen eerst nog wat feiten. Wist je dat gezonde mensen met moeilijk aflosbare schulden drie keer meer kans op psychische aandoeningen hebben dan mensen zonder geldzorgen. En dat mensen die al een psychische aandoening hadden voordat de schulden ontstonden, slechter herstellen.
Ruim 1 miljoen compensatie voor de exploitatie 2023 van Sport Service Ridderkerk
Voorzitter, we praten vanavond over het vrijmaken van geld om de Fakkel open te kunnen houden. Er is veel extra geld nodig door de gestegen energieprijzen en doordat de panden van de Fakkel niet duurzaam zijn.
Maar voordat ik daar wat over wil zeggen wil ik even de begrippen duurzaam en energie op een andere manier aandacht geven. Daarvoor ga ik even terug naar het werkbezoek wat de raad afgelopen maand bij de Fakkel bracht. Het was een goede avond, waarin van verschillende kanten werd belicht hoe hard er gewerkt is om van het zwembad weer een plek te maken waar we trots op kunnen zijn.
Voorzitter,
Samen bouwen aan een toekomstbestendig Ridderkerk, dat is de titel van het college programma waar we vandaag over debatteren en waarvan we de begroting vaststellen. En voor ik de inhoud induik wil ik complimenten geven: het programma is een heldere en goed leesbare vertaling van het coalitie akkoord, de uitvoering is mooi gemaakt en het bijbehorende filmpje is aansprekend. Daar mag je trots op zijn.
Op 3 november 2022 wordt in de raad de Ridderkerkse begroting voor het jaar 2023 besproken. Ook wordt op die dag gedebatteerd over het collegeprogramma dat het college onlangs heeft gepresenteerd. Als ChristenUnie fractie hebben we onze algemene beschouwingen voor dit jaar vooral gericht op dat collegeprogramma, dat voor het huidige college de basis zal zijn voor het te voeren beleid. Er staan mooie actiepunten in, maar we maken ons ook wel zorgen. Er ontbreekt de echte aandacht voor onze inwoners. Het toewerken naar een toekomstbestendig Ridderkerk is meer dan alleen het bouwen van een pumptrackbaan, evenementen en het aanstellen van extra boa's. Toekomstbestendig gaat ook om het bouwen aan een prettige samenleving in Ridderkerk. Een samenleving waarin Ridderkerkers omzien naar elkaar, waar gestreden wordt om de inkomensongelijkheid te verminderen, waar niemand tussen wal en schip raakt.
Lees hieronder onze Algemene Beschouwingen.