Voorzitter,
Veiligheid staat voorop. Om ongelukken en problemen met de infrastructuur bij park Maasdonck te voorkomen, is het belangrijk snel een steunberm aan te leggen. De deskundigen adviseren dit met klem, en de ChristenUnie steunt daarom het raadsvoorstel. Het gaat om een groot bedrag, maar door de investering over 90 jaar af te schrijven, blijven de jaarlijkse kosten beheersbaar. Volgens de wethouder zou de 15% marge genoeg moeten zijn, en we vertrouwen erop dat er geen extra krediet nodig zal zijn.
Voorzitter,
Aan het einde van het jaar kijken we terug op wat we hebben bereikt en wat we nog kunnen verbeteren. Vandaag doen we dat met de jaarstukken 2023 van onze gemeente.
Een van de grootste uitdagingen was de ontvlechting van de BAR-organisatie. Dit maakte de controle op de jaarrekening moeilijker.
We staan financieel sterk en hebben een grote reserve om tegenvallers op te vangen. Het "Ravijnjaar" hoeven we minder te vrezen dan gedacht. We kunnen wat hebben en het “Ravijnjaar” met vertrouwen tegemoet zien.
Voorzitter,
De ChristenUnie heeft het amendement “Aanvullend krediet nieuwbouw IKC De Wingerd” mede ingediend. Extra zonnepanelen en opslag van warmte en elektriciteit kunnen een bijna energieneutraal gebouw volledig energieneutraal maken. We herinneren ons allemaal de hoge energieprijzen van een paar jaar geleden. Ook horen we steeds vaker over netcongestie, waarbij het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt. Dit zorgt ervoor dat op piekmomenten zonnepanelen uitschakelen.
Voorzitter,
Wij vinden de voorgestelde uitbreiding van de Rowdies, de groencompensatie en kwaliteitsimpuls voor Oosterpark recht doen aan de inbreng van alle betrokkenen en onze inwoners. Niet iedereen heeft gekregen wat men wilde, maar er is naar iedereen geluisterd en de mogelijkheid tot meepraten en meedenken gegeven.
Met het groencompensatieplan, het gewijzigde bestemmingsplan en het behoud van het essenlaantje vinden wij dat een goede invulling is gegeven aan de uitspraak van de Raad van State en de ingebrachte punten van belanghebbenden.
Het jaar 2023 is alweer bijna voorbij. Het jaar waarin afscheid werd genomen van de BAR-organisatie, en het raamwerk voor de nieuwe Ridderkerkse ambtelijke organisatie is opgetuigd. Vanaf 1 januari 2024 moet deze nieuwe organisatie gaan draaien.
Niet alleen lokaal zijn er organisatorische veranderingen in aantocht. Op 22 november mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezing. Wat wordt de nieuwe zetelverdeling straks? En belangrijker nog: gaan we nu echt een verandering krijgen in bestuurscultuur? En gaat er écht werk gemaakt worden op al die belangrijke thema’s als klimaat en energietransitie, de woningbouwopgave, de biodiversiteit, de bestaanszekerheid, goed openbaar vervoer en goede zorg?
Het leukste van raadslid zijn vind ik de gesprekken met mensen. Met mensen die iets willen delen om anderen ook in beweging te zetten. En als het dan ook nog eens over verduurzamen gaat ben ik wel in voor een goed gesprek! Een tijdje geleden sprak ik, op zijn uitnodiging, inwoner en ondernemer Berend Groeneveld van InterDam. Het bedrijf maakt brand- en explosiewerende deuren. InterDam verhuisde begin 2021 vanuit hun oude locatie in Bolnes naar de Klompenmakerstraat op het bedrijventerrein Donkersloot. Berend wilde het bedrijfspand zo goed mogelijk inrichten voor zijn werknemers en een aangename en creatieve werkplek creëren.