Het jaar 2023 is alweer bijna voorbij. Het jaar waarin afscheid werd genomen van de BAR-organisatie, en het raamwerk voor de nieuwe Ridderkerkse ambtelijke organisatie is opgetuigd. Vanaf 1 januari 2024 moet deze nieuwe organisatie gaan draaien.
Niet alleen lokaal zijn er organisatorische veranderingen in aantocht. Op 22 november mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezing. Wat wordt de nieuwe zetelverdeling straks? En belangrijker nog: gaan we nu echt een verandering krijgen in bestuurscultuur? En gaat er écht werk gemaakt worden op al die belangrijke thema’s als klimaat en energietransitie, de woningbouwopgave, de biodiversiteit, de bestaanszekerheid, goed openbaar vervoer en goede zorg?
Het leukste van raadslid zijn vind ik de gesprekken met mensen. Met mensen die iets willen delen om anderen ook in beweging te zetten. En als het dan ook nog eens over verduurzamen gaat ben ik wel in voor een goed gesprek! Een tijdje geleden sprak ik, op zijn uitnodiging, inwoner en ondernemer Berend Groeneveld van InterDam. Het bedrijf maakt brand- en explosiewerende deuren. InterDam verhuisde begin 2021 vanuit hun oude locatie in Bolnes naar de Klompenmakerstraat op het bedrijventerrein Donkersloot. Berend wilde het bedrijfspand zo goed mogelijk inrichten voor zijn werknemers en een aangename en creatieve werkplek creëren.
Voorzitter,
Wethouder Meij heeft een prachtige portefeuille en presenteert vandaag het programma stedelijk water, wederom een belangrijk beleidsstuk voor het beschermen van de natuur en onszelf. Dit programma richt zich op het verbeteren van waterkwaliteit, het anticiperen op klimaatverandering en het plannen en financieel beheersen van investeringen en onderhoud aan ons rioolstelsel. We waarderen de integrale aanpak waarbij water zoveel mogelijk op locatie wordt vastgehouden, vervolgens geborgen en daarna vertraagd afgevoerd. Samenwerking met het waterschap is cruciaal in dit proces voor zowel waterkwaliteit als kwantiteit.
Voorzitter
Vanavond behandelen we het rapport werken vanuit Ecologie. En laten we duidelijk zijn, de ChristenUnie is blij met het rapport dat op tafel ligt. Met de ambtenaren die zich hier vol voor inzetten en met deze gedreven wethouder. Net zoals de wethouder aangaf dat het opstellen van dit rapport een van de redenen is om nog een termijn als wethouder door te gaan, zo is het belang van ecologie, natuur en klimaat voor de ChristenUnie een belangrijke reden om politiek actief te zijn in Ridderkerk. Zorg voor de naaste en zorg voor de schepping, voorzitter, zit in het DNA van ons CU-team. Ik ben blij met ons team, deze bijdrage inclusief moties is grotendeels geschreven door Corstiaan Knape, één van onze actieve burgerleden en fractieondersteuners.
Voorzitter,
U bent vast wel bekend met het tv programma de rijdende rechter. Hierin doet meester Frank Visser uitspraak over een conflict, meestal een burenruzie. Aan dit programma moest ik denken toen dit raadsvoorstel naar ons toe kwam. Hier betreft hier ook buren met beiden hun eisen en belangen. De afgelopen commissievergadering was als het ware de hoorzitting en het behandelen van het raadsvoorstel vanavond de uitspraak.
De hoorzitting leverden interessante dingen op.
Op 3 november 2022 wordt in de raad de Ridderkerkse begroting voor het jaar 2023 besproken. Ook wordt op die dag gedebatteerd over het collegeprogramma dat het college onlangs heeft gepresenteerd. Als ChristenUnie fractie hebben we onze algemene beschouwingen voor dit jaar vooral gericht op dat collegeprogramma, dat voor het huidige college de basis zal zijn voor het te voeren beleid. Er staan mooie actiepunten in, maar we maken ons ook wel zorgen. Er ontbreekt de echte aandacht voor onze inwoners. Het toewerken naar een toekomstbestendig Ridderkerk is meer dan alleen het bouwen van een pumptrackbaan, evenementen en het aanstellen van extra boa's. Toekomstbestendig gaat ook om het bouwen aan een prettige samenleving in Ridderkerk. Een samenleving waarin Ridderkerkers omzien naar elkaar, waar gestreden wordt om de inkomensongelijkheid te verminderen, waar niemand tussen wal en schip raakt.
Lees hieronder onze Algemene Beschouwingen.