Met de verordening WMO (wetgevende regels die in de gemeente Ridderkerk gelden) stemmen we in. Er ligt een aantal amendementen voor.
Het amendement waarin gevraagd is om gelijke voorwaarden t.a.v. de aanvraag van een scootmobiel of een driewielfiets dienen we mee in. Alhoewel in de commissie werd aangegeven dat hier in de praktijk gelijkheid in was - en dat dit niet opgenomen hoefde te worden- vinden we het toch belangrijk dat dit ook op papier staat. We horen namelijk geluiden dat die gelijkheid niet altijd zo gevoeld wordt.
Het amendement m.b.t. de verstrekking van de handbike steunen we. Alhoewel we denken dat in de praktijk geen problemen ontstaan wanneer de zin die nu geschrapt wordt blijft staan (‘over een redelijke afstand’)
Met de verordening jeugdhulp (wetgevende regels die in de gemeente Ridderkerk gelden) stemmen wij in. Het is voor ons wel belangrijk dat de mogelijkheid blijft om binnen het PGB een vrij besteedbaar budget te houden. Het college gaf aan dit liever niet te willen omwille van de transparantie. Hier kunnen wij ons niet in vinden. Het gaat o.i. om een relatief klein budget wat niet verantwoord hoeft te worden.
Het raadslid Erna de Wolff (ChristenUnie) wil druk op de ketel voor het wegwerken van achterstanden in Wmo-procedures. Een maand geleden nam de gemeenteraad haar motie aan voor het zetten van stappen omdat de wettelijke termijn voor de behandeling van aanvragen ruim wordt overschreden.
In Ridderkerk zijn er meer dan 7.000 mantelzorgers. Echt veel! Ze geven zorg aan een partner, ondersteunen ouders, zorgen voor een naaste met psychische kwetsbaarheid of helpen met een ziek gezinslid. Het is een heel diverse groep die niet altijd even zichtbaar is. Dat komt onder andere omdat mensen zich niet zien als mantelzorger. Wat ze doen is volgens hen heel gewoon. Met deze column wil ik de schijnwerpers zetten op alle mantelzorgers in Ridderkerk. Want het combineren van werk, school en eigen leven in combinatie met de zorg is zwaar.
Dit zijn alweer de laatste algemene beschouwingen van deze raadsperiode. Een goed moment om terug te kijken. Waar komen we vandaan, wat waren onze doelen en verwachtingen? Kunnen we tevreden zijn?
We willen dit in deze beschouwingen doen aan de hand van drie punten: Natuurlijk ChristenUnie, Gelukkig ChristenUnie en Zichtbaar ChristenUnie. Het zijn niet zomaar willekeurige kopjes, het zijn de namen van de drie werkgroepen die ons als raadsleden in de afgelopen raadsperiode enorm hebben ondersteund. De ordening in deze algemene beschouwingen is daarmee een dank aan onze betrokken achterban die met ons heel veel werk heeft verzet! Bedankt Tjalke, Maarten, Raymond, Barbara, Corstiaan, Ard, Jacqueline, Christiaan en Thirza! Het werk dat jullie (vanwege corona vaak ook letterlijk) achter de schermen hebben verzet is voor ons ongelooflijk belangrijk geweest, daardoor konden wij ons raadswerk veel beter uitvoeren.
Zorgorganisaties die dagopvang bieden zien een toename van zorgwekkende situaties in de thuisomgeving. Situaties waar per direct hulp zou moeten worden geboden. Helaas is er in Ridderkerk een lange wachtlijst, sommigen mensen wachten al vanaf mei om te weten of ze recht hebben op zorg. Dat duurt te lang. Dagopvang is geen luxe maar een grote noodzaak.