Ouderen
Waar staat de ChristenUnie voor?
De vergrijzing van de bevolking is allereerst goed nieuws: Nederlanders worden steeds ouder en blijven tot op hoge leeftijd vitaal: ze krijgen er een ‘derde levensfase’ bij. 92% van de 75-plussers woont zelfstandig, velen van hen zetten zich nog in voor anderen: als oppas voor de kleinkinderen, als vrijwilliger of als mantelzorger.
Tegelijk zijn er ook zorgelijke trends: het aantal ouderen dat relatief veel zorg nodig heeft zal stijgen, terwijl het aantal werkenden relatief afneemt, het aantal potentiële mantelzorgers daalt en de ouderen van de toekomst vaker kinderloos zijn. We moeten ervoor zorgen dat ouderen de warme zorg en aandacht blijven krijgen die ze verdienen.
Daarvoor is een andere manier van denken nodig. Die gaat niet alleen over andere ouderenzorg, maar over een andere samenleving. De veerkracht van ouderen zelf wordt belangrijker. Bovendien zullen we letterlijk en figuurlijk moeten zorgen voor een waardige plek voor ouderen in onze samenleving. Letterlijk door voldoende woningen te realiseren, figuurlijk door als samenleving meer ruimte en mogelijkheden te bieden aan steeds meer zelfstandig wonende ouderen. Ook voor dementerende ouderen, die we tegenkomen in winkels en op straat, moet er oog en oor zijn.
De komende vier jaar willen we ons inzetten voor:
- Het zoveel mogelijk realiseren van de punten uit het manifest Waardig Ouder Worden 2.0:
- Initiatieven die ontmoeting stimuleren tussen jong en oud.
- Voldoende aangepaste woningen en gemeenschappelijke woonvormen. Focus hierbij moet wat ons betreft liggen op woonvormen die onderling contact stimuleren.
- Hulp voor senioren om zich voor te bereiden op de oude dag.
- Een aantrekkelijk mantelzorg- en vrijwilligersklimaat, met ruimte en waardering van en voor senioren.
- Onderzoek samen met de pastores hoe er in Ridderkerk een herkenbaar punt is voor zingevingsvraagstukken.
- Eenvoudige procedures en criteria bij het kunnen krijgen van voorzieningen.
- Initiatieven waarbij ouderen (digitale) hulp krijgen achter de voordeur of dichtbij huis.
- Naast online contact met de gemeente blijkt ook schriftelijk of telefonisch contact mogelijk, zonder daarvoor extra te hoeven betalen. Denk aan het opvragen van de afvalkalender, maar ook aan het aanvragen van een parkeervergunning of het verlengen van een paspoort.