Mantelzorg
Waar staat de ChristenUnie voor?
Mantelzorgers en vrijwilligers zijn het onzichtbare goud van Nederland. 40% van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk, ongeveer een derde van de volwassen Nederlanders verleent mantelzorg. Het grote verschil tussen beide is dat vrijwilligerswerk een keuze is en mantelzorg vaak niet vrijblijvend. Wat niet verschilt is de impact op onze samenleving van mensen die zich inzetten voor een ander. Er zijn mantelzorgers die een groot deel van de week zorgen voor hun naaste. Dat is onbetaalbaar, maar meestal ook ontzettend zwaar. Met steun en tijd kunnen mantelzorgers geholpen worden. In Ridderkerk vervult Karaat Mantelzorg daar een heel mooie rol in. Met grote en kleine initiatieven zetten zij goede stappen om mantelzorgers steeds beter te ondersteunen.
Dit willen wij:
- In Ridderkerk moet het steunpunt Mantelzorg goed gefaciliteerd worden. Dit steunpunt helpt mantelzorgers op weg in geldzaken, vervangende zorg, wonen, werk, zorgwet- en regelgeving of verwijst naar de landelijke Mantelzorglijn.
- Een onderzoek hoe we in Ridderkerk een vorm van informele dagbesteding kunnen opzetten. Een vorm waar geen indicatie voor nodig is en waar vrijwilligers begeleiding bieden. Een voorbeeld is een Odensehuis.
- Meer aandacht voor de jonge mantelzorger, samenwerking daarin met scholen en wijkteams is hierbij belangrijk.
- Vervangende zorg of respijtzorg moet in Ridderkerk tijdig, makkelijk en op maat beschikbaar zijn, zodat mantelzorgers het vol kunnen houden.
- De mantelzorgpluim blijft beschikbaar. Het is een vorm van (h)erkenning en waardering voor het vele werk dat wordt gedaan.
- Continu de vinger aan de pols met betrekking tot de voldoende beschikbaarheid voor mantelzorg en respijtzorg.
- De gemeente trekt samen met Ridderkerkse organisatie op om professionals te trainen in het vroegtijdig herkennen van signalen van overbelasting, zodat de 'volhoudtijd’ groter wordt. Daarbij moet de aandacht ook gericht zijn op de jonge mantelzorger.