Voorzitter,
Ik neem u graag even mee naar het jaar 2025. Ergens in maart, in een ruime vergaderkamer in Ridderkerk. Aan tafel zitten mensen van een drietal organisaties. Het blijken mensen te zijn van huurdersvereniging Progressie, een aantal mensen van Wooncompas en van de gemeente Ridderkerk. Na even meeluisteren komen we erachter dat deze mensen dit overleg het ‘driehoeksoverleg’ noemen, dat blijkbaar twee keer per jaar wordt gehouden. De onderlinge sfeer is goed, zo merken we al snel.
Bij iedereen op tafel ligt naast de agenda ook een rapportage. De monitor. We begrijpen dat dit document recent is opgesteld door mensen van Wooncompas en de gemeente. De aanwezigen zijn precies aangekomen bij het agendapunt waar deze monitor wordt besproken. Laten we even meeluisteren, met wat ze te vertellen hebben.
Het eerste deel van de monitor staat vol met cijfers en grafieken, zo horen en zien we al snel. Men praat over aantallen woningen, percentages woningen onder 1e en 2e aftoppingsgrens, het aantal woningen dat is toegewezen aan lokaal woningzoekenden etc. Ook is er een staafdiagram met de aantallen energielabels A t/m G zijn, en de veranderingen ten opzichte van de vorige monitor. Zo kunnen de aanwezigen precies zien wat de voortgang is ten aanzien van de doelen die men onderling eind 2023/begin 2024 heeft vastgesteld met elkaar, in het document dat ze ‘De prestatieafspraken’ noemt.
Nadat de harde cijfers zijn besproken, stelt de voorzitter voor om ook te kijken naar de overige afspraken die ze in de prestatieafspraken met elkaar hebben vastgelegd.
Een van de aanwezigen vraagt zich af hoe het staat met het stimuleren van ouderen om zo lang mogelijk veilig en comfortabel zelfstandig te kunnen blijven wonen. In de prestatieafspraken staat dat de gemeente hierover communicatiecampagnes opzet, dat Wooncompas seniorenconsulenten inzet en dat Progressie hier aandacht aan besteedt tijdens bijeenkomsten en spreekuren. In het vorige driehoeksoverleg, een half jaar geleden, gaven alle drie de partijen aan deze acties inderdaad, op gezette tijden, uit te voeren. Mooi natuurlijk. Maar de persoon aan tafel vraagt zich nu wel af of het genoeg is wat men doet. Zijn ze op de goede weg? Wat willen ze nu in 2027 hebben bereikt?
Even later constateert men min of meer hetzelfde wanneer het gaat over het stimuleren van een verminderd energieverbruik. De acties in de prestatieafspraken staan worden netjes door de partijen uitgevoerd. Maar is het genoeg? Wanneer moet er een tandje bij? En wanneer is het doel bereikt?
Voorzitter, terug naar het heden…. Met deze uitgebreide introductie heb ik u even mee willen nemen naar de uitvoeringsfase van de nu voorliggende concept prestatieafspraken. Een mooi document, met mooie afspraken, veelal ook voorzien van doelen. Complimenten daarvoor. Maar vanavond is ook het moment om tips mee te geven om de afspraken nog beter te krijgen.
De ChristenUnie wil het college, en Wooncompas en Progressie adviseren om nog eens kritisch door het document te lopen, omdat op een aantal punten de doelen, of KPI’s, nog wel moeten worden geformuleerd, of in ieder geval scherper zouden kunnen.
Een afspraak als “De gemeente monitort de ontwikkeling van ‘Beschermd Wonen’ naar ‘Beschermd Thuis’ en de daarmee samenhangende uitstroom van cliënten.”, daar zit een doel achter. Maar welk? En wanneer zet de gemeente zich genoeg in om dat doel te halen?
Dit scherper formuleren is overigens niet om elkaar dan vervolgens mee om de oren te slaan als iets niet, of niet helemaal lukt. Maar wel om in die uitvoeringsfase elkaar ook scherp te houden, om uiteindelijk in 2027 te stellen dat we echt aan nieuwe prestatieafspraken toe zijn, omdat de meeste afspraken inmiddels zijn gerealiseerd, of in elk geval de doelen zijn behaald.
Ik wens de 3 partijen, en straks het driehoeksoverleg, een vruchtbare samenwerking toe, en zien graag de definitieve prestatieafspraken nog tegemoet.
En o ja, graag ontvangen we als raad ook jaarlijks een RIB over de voortgang, en wellicht kan de meest recente monitor dan worden bijgevoegd?