Voorzitter,
Het was een mooie dag, die woensdag 16 maart. Na een mooie campagnetijd werd de ChristenUnie door de kiezers beloond met een extra zetel. Daar waren we hen heel dankbaar voor, en vol goede moed stonden we klaar om deze raadsperiode aan de slag te gaan. De beloning voor ons werk de afgelopen raadsperiode en onze campagne werd helaas niet beloond door onze voormalige coalitiegenoten. De ChristenUnie werd niet uitgenodigd om mee te doen aan een nieuwe coalitievorming. En vanmiddag moesten we daardoor ook helaas afscheid nemen van onze zeer gewaardeerde wethouder Marten Japenga. En dat doet echt pijn!
Niet alleen richting Partij 18Plus, die de formatie mocht leiden, maar ook richting onze voormalige coalitiepartners SGP en CDA voelen we een teleurstelling: ondanks de gehoorde woorden van onbegrip, onduidelijkheid en teleurstelling en ‘we zouden graag met jullie verder gaan’ hebben ook zij ons wel los gelaten en gaan ze zonder de ChristenUnie verder. We voelen ons daarbij echt door hen in de steek gelaten. Maar onze kiezers: wij laten hen niet in de steek, en gaan ons uiterste best doen om onze idealen en onze visie te verwezenlijken. Dat zal vanuit deze nieuwe rol wellicht een stuk lastiger worden, maar we gaan er voor!
Fijn dat er gelegenheid was om ook als oppositiepartij input te leveren voor het coalitieakkoord. Daar hebben we ook graag gebruik van gemaakt.
Onze vijf punten waren:
Opmerkelijk is dan wel dat men de ochtend na de bespreking van onze punten al kenbaar maakte dat het coalitieakkoord rond was, dus hoeveel er nu daadwerkelijk is veranderd na de input van derden, daar zetten wij onze vraagtekens wel bij. Laat dit geen voorproefje zijn van hoe deze partijen het onderwerp participatie opnieuw gaan oppakken.
Met interesse hebben we het coalitieakkoord gelezen. We zien er positieve punten in staan: De verhoging van de mantelzorgpluim, de blijvende aandacht voor groen, extra ruimte en aandacht voor speelplekken, het ondersteunen van innovatieve oplossingen in het sociaal domein en het (mogelijk) instellen van een duurzaamheidsfonds.
Toch maken we ons ook zorgen, wanneer we dit akkoord lezen. Er wordt veel ingezet op veiligheid en een schone buitenruimte, waarmee ook flinke structurele kosten zijn gemoeid. Deze coalitie trekt de portemonnee voor een extra BOA, een stadsmarinier en meer camera’s. We hopen van harte dat dit college ook recht doet aan de Ridderkerker die geen mes op zak heeft, die niet in drugs handelt en geen problemen veroorzaakt. Bijvoorbeeld de oude dame die oud en eenzaam is en met minimale ondersteuning het leven weer aan kan. De mevrouw met een demente partner die geholpen is met snel geregelde goede dagopvang. De meneer die met wat huishoudelijke hulp langer thuis kan blijven wonen.
Om kosten beheersbaar te houden, om mensen waardig oud te laten worden moet er de komende jaren een enorme omslag worden gemaakt van zwaardere naar lichtere zorg. We lezen er niets over, alleen dat innovaties gefinancierd moeten worden binnen de bestaande middelen. Coalitiepartijen, dit kan echt niet. Regeren is toch vooruitzien? Hoe gaan we ooit besparen op de zorg, zónder verlies aan kwaliteit voor onze inwoners?
Overigens nog even over die structurele lasten: Het is altijd de VVD die in deze raad pleit voor een heldere lijn ‘nieuw voor oud’. Nieuwe kosten kun je alleen invoeren wanneer je elders wat schrapt. We lezen in dit akkoord veel nieuw, maar onduidelijk is nog hoe al deze structurele kosten gefinancierd gaan worden. We wachten de concrete voorstellen met belangstelling af.
Voorzitter, we zouden op iedere alinea van het akkoord wel opmerkingen willen maken, zowel complimenten, aanvullingen, zorgen of verwijten. Over HOV, de energietransitie, windmolens, schuldhulpverlening, de centrumring, welzijn, de adviesraad sociaal domein, wijkregie, dienstverlening enzovoorts. De tijd daarvoor is vanavond te kort. Veel van de onderwerpen zullen de komende raadsperiode wel weer op de agenda van commissie en raad komen, dat is dan ook het moment dat we daar op terug zullen grijpen.
We hopen op een vruchtbare samenwerking met het nieuwe college, en met de coalitiepartijen. Wij gaan daar in ieder geval zeker ons best voor doen. We wensen het nieuwe college vast Gods zegen toe in het werk, en wensen hen een goede en snelle inwerkperiode toe.
Robert Kooijman