Armoede
Waar staat de ChristenUnie voor?
Armoede is meer dan een tekort aan geld. Het is een complex probleem, waarbij stress en isolement, verslaving en gedragsstoornissen oorzaak óf gevolg zijn. Door de gevolgen van de coronacrisis bestaat er de kans dat een grotere groep in armoede dreigt te komen. Hierbij is energie-armoede een actueel onderwerp vanwege de forse stijging van de gas- en elektraprijzen. Wij vinden dat niemand in Ridderkerk aan zijn of haar lot mag worden overgelaten. Belangrijk is om al in bij beginnende problemen hulp te bieden en de problemen vanuit verschillende kanten aan te pakken. We sluiten daarbij aan op landelijke mogelijkheden en middelen die er al zijn of komen en geven lokaal aanvullende ondersteuning.
In de afgelopen periode hebben we in de gaten gehouden dat het minimabudget goed werd benut. Een voorbeeld hiervan is het stimuleren dat de mogelijkheden van de Ridderkerkpas uitgebreid werden. Volwassenen en kinderen hebben nu veel meer mogelijkheden om hun tegoed te besteden. Door de coronacrisis stond afgelopen maanden de zorg om werk en inkomen centraal. Wij hebben de gemeente opgeroepen om er alles aan te doen om de door de overheid beschikbaar gestelde middelen (TONK, waarborgfonds) snel beschikbaar te maken in Ridderkerk.
Dit willen wij:
- Ongeveer 35% van alle huishoudens die recht hebben op een (aanvullende) bijstandsuitkering maakt daar geen gebruik van. Het opsporen van deze niet- gebruikers moet hoog op de agenda komen te staan.
- De gemeente Ridderkerk moet actief onderzoeken of het koppelen van bestanden meer mogelijkheden biedt om deze doelgroep in beeld te krijgen. Waar de doelgroep in beeld is, moet de gemeente Ridderkerk deze gericht benaderen en de voorzieningen geven waar zij voor in aanmerking komen.
- De coronacrisis heeft in Ridderkerk laten zien dat samenwerking over verschillende domeinen mogelijk is. Er is intensief en creatief samengewerkt. Het is echter nog niet optimaal. Te vaak lopen professionals of vrijwilligers tegen onnodige bureaucratie aan of is er onvoldoende breed uitgevraagd. Belangrijk is om elkaars kracht te gebruiken én om pro- actief te zoeken naar kansen en een zo goed mogelijk passend hulpaanbod. We kijken daarbij naar de AVG- mogelijkheden in plaats van deze wet te zien als een onneembare horde.
- Bij regelingen voor minima moet de gemeente rekening houden met de groep die qua inkomen net boven de bijstandsnorm zit. Dit om een armoedeval te voorkomen. Wat ons betreft introduceren we daarvoor een nieuwe norm, in plaats van 110 of 120 procent van de bijstandsnorm, en onderzoeken we nieuwe maatregelen.
- Energiearmoede. Een relatief nieuw woord met de nodige urgentie. De stijgende gas- en elektraprijzen maakt dit onderwerp nog eens extra urgent. We willen komende periode een korte termijn spoor en een lange termijn spoor volgen. Voor de korte termijn willen we dat mensen die onvoldoende financiële middelen hebben voldoende ondersteuning krijgen bij het betalen van de energierekening. Voor de middellange termijn willen we dat inwoners ondersteuning krijgen bij het isoleren van de woning.