Laaggeletterdheid
Waar staat de ChristenUnie voor?
In Ridderkerk is ongeveer 11 procent van de inwoners laaggeletterd. Het werk valt hen zwaar, en nu er steeds meer technologie wordt toegepast lukt het niet meer om op niveau te blijven. Ook is de gezondheid van deze groep slechter. Begrijpen wat de medicatie doet, geschreven adviezen van een arts of fysiotherapeut opvolgen lukt vaak niet. Ook het invullen van formulieren van de gemeente of het opzoeken van informatie is moeilijk. Deze Ridderkerkers hebben daardoor moeite om helemaal mee te doen met de samenleving. We zijn blij dat er in Ridderkerk steeds meer aandacht komt voor de problemen die deze groep tegen komt. Een mooi voorbeeld is het opgerichte taalpunt in de bibliotheek waar elke inwoner vrij naar toe kan stappen en geholpen wordt bij de ontwikkeling van de taal, maar ook met het invullen van formulieren e.d.
Dit willen wij:
- Voldoende ambtelijke capaciteit om laaggeletterdheid te bestrijden.
- Een (non formele) structuur waarin de gemeente, het taalpunt, de bibliotheek, ROC's en het UWV samenwerken.
- Ambtenaren worden getraind om laaggeletterdheid te signaleren.
- In alle communicatie (zoals digitale formulieren, bewonersbrieven en de website) gebruikt de gemeente eenvoudig Nederlands (niveau B1).
- De gemeente stimuleert werkgevers om op de werkvloer te werken aan een aanpak voor laaggeletterdheid. Zo werken een leven lang ontwikkelen, een gezonde arbeidsmarkt en de aanpak van laaggeletterdheid hand in hand.
- De gemeente screent de eigen medewerkers te screenen op laaggeletterdheid en waar nodig een taaltraining te laten volgen.
- Meer inzet op uitleg door middel van tekeningen, foto's en video's.