Sociale cohesie
Waar staat de ChristenUnie voor?
Goed wonen en je verbonden voelen met de mensen die ook in je wijk wonen draagt bij aan beter mentaal welbevinden en betere zorg voor elkaar. Soms ontstaat zo’n buurt vanzelf, maar vaak is er een beetje ondersteuning nodig van professionals om elkaar als buurtbewoners te vinden en te blijven vinden. Een professional die krachten bundelt, initiatieven aanwakkert en beginnende problemen signaleert.
De sociale samenhang in buurten staat op sommige plekken onder druk. De verschillen tussen mensen en hun leefstijlen worden groter. Steeds meer mensen zijn vooral bezig het hoofd boven water te houden en hebben simpelweg geen tijd en energie om te investeren in het contact met hun buurtgenoten. Tegelijkertijd kan juist die buurt een belangrijk vangnet zijn. Een klein gebaar is vaak al genoeg: even boodschappen doen voor een zieke, een pakje aannemen, grasmaaien voor de oudere buurvrouw, een nieuwe Nederlander helpen met een ingewikkelde tekst en de ogen en oren openhouden in de buurt. In coronatijd hebben we daar mooie voorbeelden van gezien.
De komende vier jaar willen we ons inzetten voor:
- Ridderkerk is meer dan duizenden individuen binnen de gemeentegrenzen. We zijn mensen die elkaar kennen, die aandacht voor elkaar hebben, nieuwsgierig zijn naar de keuzes die de ander maakt. Mensen die uit hun eigen sociale kring durven te stappen en samen voor een leefbaar Ridderkerk gaan. Dat zijn de mensen die met elkaar de kloof tussen kansarmen en kansrijken verkleinen. Denk aan het Kookpunt Oost, gezamenlijk bloembakken in de openbare ruimte onderhouden, een kookactiviteit in Drievliet. Dat is wat echt telt. We willen dat de gemeente hier zichtbaar en actief op inzet. Geef initiatieven vanuit de wijken alle ruimte, faciliteer ze en geef ze een podium in de Blauwkai en op de social media van onze gemeente.