Regionale Energie Strategie
Waar staat de ChristenUnie voor?
We kunnen als Ridderkerk niet alleen de energietransitie vorm geven. Dat doen we in MRDH verband samen met 23 andere gemeenten. Inmiddels is de RES 1.0 opgesteld en vastgesteld. Als helder kader hebben we meegegeven dat de te nemen stappen realistisch uitvoerbaar dienen te zijn, maar vooral ook betaalbaar voor onze inwoners, nu en in de toekomst. Daarnaast moeten we ook zuinig om blijven gaan met onze schaarse groene ruimte. Laten we niet te makkelijk groengebieden opofferen voor grote zonneweiden.
Wat hebben we in de afgelopen raadsperiode gedaan?
We hebben in de wensen- en bedenkingenprocedure zaken aangebracht als betaalbaarheid en ruimtelijk beslag. Teven hebben we in de diverse bijeenkomsten onze input gegeven.
De komende vier jaar willen we ons inzetten voor:
- De Regionale Energie Strategie moet ons in de regio gaan helpen om in de toekomst CO2-neutraal te worden. Een enorme opgave. Als college, maar zeker ook als raad betekent dit lef hebben en vooruit regeren. Geen belangrijke keuzes voor ons uitschuiven vanwege onzekerheid, maar wel flexibiliteit inbouwen in de plannen die je vaststelt. Goed dat een deel van de Eneco-gelden ook is gereserveerd voor de uitwerking van de klimaatvisie. Hiermee maken we in Ridderkerk een goede start in de energietransitie. De RES 2.0 wordt in de komende raadsperiode gemaakt. We zullen de vinger aan de pols houden met betrekking tot de betaalbaarheid en de ruimtelijke inpassing.