Groen
Waar staat de ChristenUnie voor?
We willen dat natuur zo ‘beleefbaar’ en toegankelijk mogelijk wordt door aanleg en onderhoud van goede wandel- fiets- en beleefpaden. De groengebieden, die Ridderkerk kent, worden gekoesterd. De prachtige natuurgebieden waaronder Crezéepolder, Donckse Velden, Reyerpark, Oosterpark en het Waalbos maken Ridderkerk niet alleen een prettige gemeente om te wonen, maar ook om te recreëren. Deze natuurgebieden willen we goed bereikbaar maken voor fietsers en wandelaars.
De in 2020 vastgestelde groenvisie zet in op het sterk vergroenen van Ridderkerk. Mooi is dat inwoners dankzij de aangenomen motie van de ChristenUnie óók in de uitwerking nadrukkelijk worden opgeroepen om mee te doen. We hebben op diverse mediakanalen al mooie voorbeelden gezien, onder andere de geveltuintjes. Daarnaast hebben we ingestemd met een vernieuwing van het Oosterpark, dat langzaamaan zal veranderen in een veel diverser en aantrekkelijker familiepark.
Dit willen wij:
- Ridderkerk als de groenste gemeente van de regio.
- Meer groen voor een aantrekkelijk klimaat in Ridderkerk. Meer groen helpt tegen meer hitte (hittestress) en bij de buffering van regenwater bij piekbuien. Beide problemen nemen toe bij voortgaande klimaatverandering in onze versteende wijken.
- Dat de ecoloog die is aangesteld naar aanleiding van de Groenvisie actief blijft voor de gemeente Ridderkerk en vanuit zijn rol een belangrijke bijdrage levert aan Ridderkerk als groenste gemeente van IJsselmonde.
- Een groen leefbaarheidsbudget waarmee bewoners groen kunnen adopteren en hun straat groener en leefbaarder kunnen maken. We stimuleren en ondersteunen initiatieven van burgers, bijvoorbeeld voor buurttuinen en milieueducatie en vinden dat er ruimte moet zijn voor stadslandbouw -en andere lokale voedselinitiatieven.
- Het huidige onderhoudsniveau van de openbare ruimte blijft gehandhaafd. Waar mogelijk wordt gezocht naar natuurlijker beheer zonder dat hier een bezuinigingsopgave aan ten grondslag ligt.
- Herplant na de kap van bomen in de nabije omgeving van de gekapte boom. Waar dit niet mogelijk is wordt een bedrag gestort in een nieuw plaatselijk groenfonds waarmee aanplant op een andere locatie of andere vergroeningsprojecten in de Ridderkerk kunnen worden gefinancierd.
- Uitgangspunt bij het aanplanten van nieuwe bomen is dat kwaliteit vóór kwantiteit gaat. Zo creëren we toekomstbestendige en duurzame situaties die bijdragen aan een groener Ridderkerk. Ruimtelijke ingrepen worden aangegrepen om zowel onder het maaiveld als er boven de juiste voorwaarden voor waardevolle bomen en waardevol en biodivers groen te creëren.
- Een Ridderkerks bomenbeleidsplan waarin de belangrijkste Ridderkerkse afspraken rondom de kap en aanplant van bomen worden vastgelegd.