Veiligheid
Waar staat de ChristenUnie voor?
Maatschappelijke vraagstukken worden niet opgelost door bij incidenten politie in te zetten, maar vragen goede samenwerking en investeringen in zorg, jeugdwerk, ggz en welzijn, allereerst op lokaal niveau, waarbij professionals zich samen verantwoordelijk weten.
De gemeente moet er alles aan doen om de veiligheid van haar inwoners te garanderen. Maar ook onze inwoners kunnen daar zelf aan bijdragen. Het is belangrijk dat inwoners aangifte doen, alert zijn op verdachte zaken in de woonomgeving en dat doorgeven aan de wijkagent en de buurtbewoners. Buurtpreventie en de diverse De Whatsapp-groepen dragen bij aan de veiligheid.
Helaas zijn er de afgelopen raadsperiode een aantal ernstige veiligheidsincidenten geweest. We denken daarbij onder andere aan de overval op de Coöp in 2019, waarbij de bedrijfsleider werd neergestoken en in januari 2020 een steekpartij bij de Prinses Margrietstraat. Beide geweldsdelicten werden gepleegd door jonge jongens. Goed dat onze burgemeester samen met de burgemeester van Nissewaard de landelijke pers en landelijke politiek opzocht om strengere wetgeving te eisen ten aanzien van messenbezit, specifiek onder jongeren een steeds groter wordend probleem. Inmiddels is nieuwe wetgeving in de maak.
Dit willen wij:
- Dat de gemeente inzet op een intensieve samenwerking met het Zorg en veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond (ZVHRR).
- Dat de gemeente inzet op lokale afstemming en advisering op casusniveau met het Zorg en veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond.