Actieplan
Ridderkerk Isolatieprogramma
Sneller, slimmer en socialer isoleren
We willen in Ridderkerk de isolatieopgave flink versnellen!
De meest duurzame energie is bespaarde energie. De reden dat de ChristenUnie zich hier zo sterk voor maakt is omdat bij isoleren twee kanten samenkomen. Isoleren is groen/duurzaam want het helpt energie te besparen en Co2 uitstoot te verminderen. Daarnaast is het ook belangrijk omdat inwoners met een kleine beurs een lagere energierekening krijgen én comfortabeler kunnen wonen.
+ Dit willen wij:
|
1. Sneller: verdrievoudig het isolatietempo
Er zijn ongeveer 2,7 miljoen slecht geïsoleerde huizen in Nederland. In Ridderkerk minstens 4.700 woningen (label D-G, bron: https://www.energielabelprijzen.nl/onderzoek/) Veelal tochtig, soms zelfs ongezond, en sowieso met een onnodig hoog energiegebruik. Daarom wil de ChristenUnie dat Ridderkerk het isolatietempo flink gaat versnellen, met een verdrievoudiging van het huidige isolatietempo.
2. Slimmer: Isoleer met de juiste focus
Energiearmoede komt vaak voor in wijken met veel slecht geïsoleerde (huur)woningen. Hier kan het grootste verschil gemaakt worden voor het klimaat en voor mensen met een krappe portemonnee. De ChristenUnie wil dat de woningen met de laagste energielabels en van mensen met lage inkomens het eerst worden aangepakt. Goede afspraken en samenwerking met de woningcorporaties zijn daarin cruciaal!
3. Socialer : extra ondersteuning voor lage inkomens
We willen dat onze gemeente zich focust op de mensen met een laag inkomen. Klimaat- en isolatiebeleid mag mensen met een laag inkomen niet nog verder op achterstand zetten. Energiearmoede en gezondheidsschade door slecht geïsoleerde woningen zijn immers nu al een groot probleem. Het Isolatieprogramma moet sociaal zijn, daarom willen we laagdrempelige financiële regelingen en praktische ondersteuning.
4. Benut de kracht van de lokale gemeenschap en werk zo aan enthousiasme en draagvlak
Bewoners kennen hun eigen huizen, straat en buurtgenoten het best. Voor veel mensen is het isoleren van een huis een stap met veel gedoe. Isoleren begint niet met een technische oplossing, maar met enthousiasme en draagvlak bij bewoners zelf. Dat kan door het opstellen van wijkisolatieprogramma’s en ondersteuning door energiecoaches.
5. Lokale isolatieteams bieden maatwerk
Als we snelheid en massa willen creëren bij het isoleren, moeten we bewoners praktisch advies op maat bieden en hen ontzorgen. Een isolatieoffensief kan dan ook niet slagen zonder isolatieteams, bestaande uit lokale vakmensen, energie- en budgetadviseurs.
6. Voor vakkundige isolatie zijn vakmensen nodig
Om de isolatieopgave grootschalig aan te kunnen pakken, hebben we veel technische vakmensen nodig. Goed isolatiebeleid zet niet alleen in op woningeigenaren en bewoners, maar zeker ook op de vakmensen en bedrijven die het isolatiewerk moeten uitvoeren. Samen met bedrijven en opleidingen dient de overheid een goed isolatiebeleid vorm te geven.
7. CV - installatie energiezuinig instellen (waterzijdig inregelen)
Op termijn gaan we van het gas af. Maar voordat het zover is zullen de CV-installaties nog wel een aantal jaren meegaan. Daar is direct winst te behalen voor de bewoners door het waterzijdig inregelen van de installatie. Hiermee kan het energiegebruik al met 10 – 15% worden verlaagd. Met de huidige energieprijzen scheelt dat behoorlijk. We willen dat dit in Ridderkerk met voorrang voor de mensen met een laag inkomen gratis wordt uitgevoerd.
Download hier het Ridderkerks Isolatieplan.