Schulden (voorkoming van)
W
Waar staat de ChristenUnie voor?
Er zijn veel redenen waardoor mensen in schulden terecht komen. In het jaar 2021 werden twee oorzaken fel belicht: de toeslagenaffaire en coronaschulden.
De toeslagenaffaire heeft een ongekende impact op het leven van duizenden gedupeerden. Voor hen zijn de gevolgen nog altijd dagelijks voelbaar. De ellende die hen is aangedaan is de afgelopen tijd steeds meer zichtbaar geworden. Het is belangrijk dat gedupeerde gezinnen snel hulp krijgen. Daarvoor hebben we dan ook veel aandacht gevraagd in de raad. We riepen op om er alles aan te doen om alle gedupeerden in beeld te krijgen.
Ook door de coronacrisis zijn er meer mensen in de schuldhulpverlening terecht komen. We hebben samen met andere partijen opgeroepen om een actieplan Voorkómen problematische schulden op te stellen. Daarbij hebben we aangegeven dat we het belangrijk vinden om een sterke koppeling te hebben tussen de wijkteams en schuldhulpverlening/participatie.
Verder hebben we aangedrongen op een snelle start van schuldhulpverleningstrajecten en hebben we opgeroepen om de inzet van ‘Schuldhulpmaatje’ te stimuleren. Volgens ons is de aanpak van deze organisatie succesvol.
Dit willen wij:
- Maximaal inzetten op preventie en vroegsignalering van schulden.
- Doelgerichte en laagdrempelige voorlichting over geld en budgetbeheer op ontmoetingsplekken in de wijken en op scholen.
- Voor mensen met schulden moet het heel duidelijk zijn waar zij zich kunnen melden, daarbij moet de gemeente snel en zeker binnen de wettelijke gestelde termijn contact hebben gezocht.
- Gedupeerde toeslagenaffaire: De CU zal er alles aan blijven doen om ervoor te zorgen dat gedupeerde Ridderkerkers kwijtschelding ontvangen van hun gemeentelijke schulden en hulp en begeleiding krijgen bij de vragen en problemen waar zij nu of later tegenaan lopen.
- Het is prachtig als vrijwilligers mensen met financiële problemen willen helpen. We vinden het belangrijk dat de gemeente goed samenwerkt met deze vrijwilligers en lokale convenanten sluit met de vrijwilligersorganisaties die relevant zijn. In de komende jaren moet de gemeente actiever, frequenter en regelmatiger gebruik maken van sociale media om aandacht te vestigen op de hulp die zij bieden aan mensen met financiële problemen. We willen dat de gemeente daarbij gebruik gaat maken van film i.p.v. geschreven tekst.
- Dat de gemeente Ridderkerk geen verhogingen en rente toe past wanneer een inwoner gebruikt maakt van schuldhulpverlening en dit succesvol doorloopt.