Raadsbijdrage 28 oktober 2014 "Beleidskader Participatiewet"

participatiewetwoensdag 29 oktober 2014 11:02

Voorzitter,

De participatiewet heeft als doel meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. De uitvoering van de wet moet mensen helpen zelfredzamer te worden maar moet er niet toe leiden dat inwoners grotere problemen krijgen. Die balans tussen werk en zorg is voor de ChristenUnie belangrijk.

Wij als ChristenUnie zijn ervan overtuigd dat God ons oproept om de kwetsbaren recht te doen en hen te beschermen. Net als mensen zonder arbeidsbeperking, willen mensen met een beperking ook graag aan de slag en respect krijgen voor hun inzet. Zij zijn waardevol en verdienen onze zorg, bescherming en aandacht.

Met de invoering van de participatiewet worden mensen met een arbeidsbeperking minder afhankelijk van de overheid en moeten ze meer kunnen bouwen op de kracht van de samenleving. Dit doen we door meer uit te gaan van hun eigen mogelijkheden, in plaats van te denken vanuit de beperkingen. Ook de inbreng van hun netwerk moeten we serieus nemen. De familieleden weten vaak het beste wat de noden en wensen zijn. Het is belangrijk om te erkennen dat mensen met een beperking uniek zijn en maatwerk behoeven. In het beleidskader zien wij die inzet voor waardering en maatwerk terug. We bieden hun perspectief aan, de uitdaging om zichzelf te ontplooien, zelfrespect en het gevoel van waardering.

Het betrekken en faciliteren van de werkgevers vanaf het begin vinden wij van groot belang. Zij moeten immers de plekken leveren naar reguliere werk. We hebben hun commitment hard nodig. We onderschrijven de ondersteuning aan de werkgevers. Ont-zorg de werkgever en begeleid hen bij het in dienst nemen van mensen met een beperking. Maak gebruik van job coaches en no risk polis. Laat werkgevers via georganiseerde netwerkbijeenkomsten elkaar  overtuigen en neem hun signalen serieus.

U ziet met de invoering van een lokaal leerwerkbedrijf een kans om participatie meer vorm te geven. Het leerwerkbedrijf wordt een instrument in de uitvoering van de overheidstaken. Met een eigen organisatie wil u expertise opbouwen. Kan de wethouder aangeven waarom we deze taak niet uitbesteden aan een organisatie met expertise binnen Ridderkerk? Gaat u bijvoorbeeld ook met geschoolde job coaches werken?

Door de opgelegde bezuinigingen zou het kunnen zijn dat er gekozen wordt om mensen met een lage loonwaarde te laten zitten om de kosten die toch al gemaakt worden niet hoger te laten uitvallen. De ChristenUnie kiest daar niet voor. Wij hebben als doel, daar waar het mogelijk en gewenst is, mensen met een beperking te laten participeren. Laat niet de kostenbesparing centraal staan, maar het recht op arbeid of dagbesteding (*Universele Verklaring van de Rechten van de Mens). Kan de wethouder dat toezeggen?

In het beleidskader wordt niet duidelijk welke indicatoren worden ingezet om de uitvoering te kunnen evalueren. Wij stellen daarom voor om in de komende jaren via de bestuur rapportages expliciet de raad te informeren over; het aantallen inwoners die aan het werk zijn geholpen, de inzet van het bedrijfsleven, informatie over belemmeringen waar het bedrijfsleven tegenaan loopt, de door u genoemde evaluatie van de  dwarsverbanden en uitkomsten van klanttevredenheidsonderzoeken. Op die manier kunnen we als gemeenteraad controleren, zaken bespreken en veranderen. Graag horen we uw reactie hierop.

Afsluitend voorzitter, als ChristenUnie zien we graag duurzaam maatwerk. Werk vinden en behouden binnen de mogelijkheden en met een goede balans tussen werk en zorg.

Tjalke Alkema, raadslid ChristenUnie

« Terug