Column Buiten de raad gesproken “Werkbezoek werkt!”

Werkbezoek 102017donderdag 05 oktober 2017 09:37

In de paar jaar dat ik nu raadslid ben, heb ik kilometers tekst voorbij zien komen. Beknopte of soms uitgebreidere voorstellen, visies, rapporten en verordeningen. Belangrijk om je daar steeds als raadslid in te verdiepen, omdat uiteindelijk een standpunt wordt verwacht. Je kunt er een dagtaak van maken om alles goed te doorgronden, achtergrondinformatie te verzamelen en op de details in te zoomen. Soms is dat ook nodig, maar vaak ook kunnen we met een goede samenvatting en leunend op de goede, kwalitatieve inbreng vanuit de ambtelijke BAR-organisatie de essentie van het besluit gelukkig ook al eerder doorgronden. Veel belangrijker (en leuker!) is het echter om het persoonlijk contact te zoeken met inwoners, organisaties en afdelingen van onze gemeentelijke organisatie.

De afgelopen week heb ik met twee werkbezoeken mogen ervaren hoe ver weg, en hoe dichtbij politiek kan zijn. Afgelopen vrijdag gingen we met een groot deel van het gemeentelijk bestuur op werkbezoek in Brussel, bij het Europees Parlement en Europese Commissie.  Een informatief bezoek, waarbij het wel duidelijk werd dat de afstand tussen Brussel en Ridderkerk best groot is.

Gelukkig hoef ik me niet met de Europese politiek te bemoeien. Die afstand zou mij geen energie opleveren. Werken in een lokale gemeenteraad, voor onze eigen gemeente is zo prettig! Het gaat over zaken die lokaal spelen, onderwerpen waar je direct ook een voorstelling bij hebt.  En als je het even niet weet kun je zo op de fiets stappen om de situatie ter plekke te gaan bekijken. Of je vraagt om verheldering bij de behandelend ambtenaar of bijv. een externe organisatie als die bij een bepaald onderwerp betrokken zijn.

Afgelopen maandag ging de ChristenUnie op bezoek bij de afdeling Gemalenbeheer van onze gemeente. Daar kregen we uitleg over het rioleringsstelsel in Ridderkerk, en het beheren en beheersen van ons afvalwater. Mooi om te zien hoe er vanuit deze afdeling met passie dag en nacht(!) wordt gewerkt zodat u en ik ons geen zorgen hoeven te maken over een verstopt riool en bijvoorbeeld straatkolken die het regenwater niet tijdig kunnen verwerken. Zeker in een periode waarin regenbuien steeds heviger worden een zeer belangrijk item. En met het gemeentelijk Rioleringsplan binnenkort op de agenda van de gemeenteraad ook een informatieve avond.  Hans van Oversteeg en je team, nogmaals hartelijk dank!

Met deze informatie lezen we de vergaderstukken over het Rioleringsplan met een veel concreter beeld. Zo kunnen we in de gemeenteraad straks de juiste beslissing nemen. Gelukkig hebben we vaak de kans om op deze wijze in persoonlijk contact informatie te verzamelen.

Wilt u ook wat delen met onze fractie? Dat kan! U kunt mij bereiken via r.kooijman@christenunie.ridderkerk.nl

Robert Kooijman

ChristenUnie Ridderkerk

Labels
2017
Bijdragen
Column
Gemeenteraad
Raadslid

« Terug