Raadsbijdrage: Ontwikkelperspectief centrum

Ridderkerkcentrum.jpg
Robert_rond_300.png
Door Robert Kooijman op 14 juli 2020 om 14:19

Raadsbijdrage: Ontwikkelperspectief centrum

Op 2 juli stond onder andere het ontwikkelperspectief centrum op de agenda. In dit plan, dat gezamenlijk met winkeliers en de eigenaren van de winkelpanden is opgesteld, wordt in een aantal fasen mogelijke verbeteringen voor ons centrum aangegeven. En dat is hard nodig. 

Iedereen kan het met eigen ogen zien wanneer men door de Jorishof, Ridderhof I en met name Ridderhof II loopt: de leegstand neemt toe. Voor een deel ligt die oorzaak bij de veranderende maatschappij: veel meer inkopen worden online gedaan, en ook de grote centra trekken publiek weg bij de kleinere gemeenten. Tel daar bij op dat projectontwikkelaars en investeerders destijds veel geld hebben gestopt in de winkelpanden, en daar nu door middel van (hoge) huren hun investeringen weer terug willen verdienen. Daarnaast is ook de huidige corona crisis natuurlijk niet gunstig voor de ondernemers in het winkelcentrum.

Met dit ontwikkelperspectief wordt een toekomst geschetst waarbij door middel van ingrepen in de openbare ruimte door de gemeente, aanpak van winkelpanden door de pandeigenaren en door initiatieven vanuit de ondernemers, verenigd in de BIZ, ons centrum weer nieuw elan kan krijgen.

Voor de ChristenUnie spreken er een aantal punten uit: zo is het plan opgenomen om de weekmarkt te verplaatsten naar een plek dichter bij de winkels (tussen de Albert Heijn en Sport2000), en komt er meer ruimte voor de fietser en voetganger bij de laad en loszone van de Albert Heijn. Zo ontstaat daar een veiliger plek voor iedereen. Veel is in de afgelopen jaren gesproken over de komst van een waterornament. Wat de ChristenUnie betreft wordt onderzocht of deze toch kan worden ingepast op het Koningsplein. Een amendement hierover, die wij mede hebben ingediend, is aangenomen.

Om de kwaliteitsimpuls van de weekmarkt te benadrukken, heb ik wethouder Henk van Os na afloop van de raadsvergadering nog een mooi bord overhandigd. Dit bord is een kopie van het bord dat al sinds 2001 op de plek van de huidige weekmarkt had. Op dat bord staat: “Ridderkerk, in 2001 bekroond als beste markt van Nederland”. We hopen dat we in 2021, 20 jaar na dato, opnieuw de beste markt van Nederland kunnen worden. Die uitdaging heb ik de wethouder meegegeven, hij ging die uitdaging graag aan! Al zou het wellicht een jaartje later kunnen worden, maar daarover zullen wij dan niet moeilijk doen.

weekmarkt.jpg

Deel dit bericht

Labels: