Column Buiten de raad gesproken 'All you need is…'

ChristenUnie_Valentijn.jpg
Robert_rond_300.png
Door Robert Kooijman op 15 februari 2019 15:15

Column Buiten de raad gesproken 'All you need is…'

De tijd dat we rond 14 februari massaal ansichtkaarten verstuurden ligt wellicht achter ons, we hebben Valentijnsdag nog niet vergeten. De winkels lokken kopers met Valentijnsaankopen en het lijkt vooral een commercieel thema te zijn geworden. Toch blijft het mooi om je geliefde, of iemand om wie je veel geeft, extra aandacht te geven. Net als de overige 364 dagen van het jaar overigens…

Liefde en politiek, hebben die een relatie met elkaar? Op het eerste gezicht zou je daar wellicht niet direct een beeld bij hebben. Toch was het vorige maand ook in de landelijke politiek zichtbaar. De interne strijd die D66 en ChristenUnie voerden binnen de coalitie om het kinderpardon te verruimen, werd uiteindelijk gehonoreerd. Honderden kinderen en hun gezinnen die nu al jarenlang tussen hoop en vrees leefden krijgen binnenkort de mededeling dat ze definitief in Nederland mogen blijven. Een mooi stukje naastenliefde!

Wist u dat dit onderwerp onlangs ook in de Ridderkerkse politiek aan de orde is geweest? In november 2018 dienden de PvdA, ChristenUnie en GroenLinks een motie in om als gemeente Ridderkerk aan te sluiten bij de ‘Kinderpardongemeenten’. Op dat moment al een groep van bijna 80 gemeenten die de regering opriepen een oplossing te vinden voor de ruim 400 in Nederland gewortelde kinderen. Het was net voordat programmamaker Tim Hofman ruim 250.000 handtekeningen aanbood aan de Tweede Kamer. In Ridderkerk hadden we slechts 15 stemmen nodig om deze motie aangenomen te krijgen. Doordat alleen PvdA, CU, GL, D66, EvR en CDA voor stemden, kwamen we net 1(!) stem tekort. Ik ben erg blij dat er toch een oplossing kwam vanuit Den Haag!

Lokaal wordt er veel gedaan om vluchtelingen te helpen integreren in Nederland en in de Ridderkerkse samenleving. Afgelopen week mocht ik langsgaan bij de ‘werkgroep vluchtelingen’. Deze werkgroep is sinds 2016 actief om vluchtelingen in het AZC Beverwaard te bezoeken. Ook hebben ze een maatjesproject, waarbij ze statushouders begeleiden om de Nederlandse gewoonten eigen te maken. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met een thermostaat in huis. Maar ook bij het aanschaffen van meubels, wegwijs maken in Ridderkerk, het activeren (bijv. sporten) en het leren van de Nederlandse taal.

Deze werkgroep vluchtelingen werkt belangeloos, en leunt voor 100% op vrijwilligers. Een aantal vrijwilligers en de werkgroep hebben we deze week verrast met een doos chocola, om hen in deze  Valentijnsweek extra aandacht te geven. Geweldig om deze vrijwilligers in Ridderkerk te hebben, that’s all you need!

Robert Kooijman

Fractievoorzitter ChristenUnie Ridderkerk

R.Kooijman@ridderkerk.christenunie.nl

Deel dit bericht