Presentatie coalitieakkoord

Coalitieakkoord cover
Robert_rond_300.png
Door Robert Kooijman op 28 mei 2018 11:58

Presentatie coalitieakkoord

Op vrijdag 25 mei 2018 presenteerden Partij 18PLUS, SGP, Echt voor Ridderkerk, CDA en de ChristenUnie het coalitieakkoord 2018-2022. Dit akkoord heeft de titel “Veel kleuren, één palet”. De veelkleurigheid van de politiek en de Ridderkerkse samenleving komt hiermee tot uiting.

Henk van Os (Partij 18PLUS) nam als fractievoorzitter van de grootste partij na de verkiezingen het voortouw om een coalitie te vormen. Gezien de verkiezingsuitslag was dat geen gemakkelijke opgave, voor welke partij dan ook.

Al vrij snel bleek dat de inbreng van de ChristenUnie gewenst was. De ChristenUnie is een partij die niet wegloopt op het moment dat hulp nodig is. We nemen verantwoordelijkheid en willen graag een bijdrage leveren aan goed bestuur. Niet ten koste van alles. Een aantal punten waren voor de ChristenUnie niet onderhandelbaar: inleveren op de zorg, het loslaten van een gedegen financieel beleid en de zondagsrust. Daarbij wilden we ook geloofwaardig blijven: een 180 graden koerswijziging op onderwerpen waar we ons in de afgelopen vier jaar hard voor hebben gemaakt kunnen we niet verdedigen.

In een goede sfeer zijn er veel inhoudelijke discussies gevoerd. Bij de lastige onderwerpen was het steeds zoeken naar een gezamenlijk belang en beeld. We hebben echt de tijd genomen om te onderzoeken waarom iets van belang was voor een partij. En steeds was daar een gezamenlijk belang uit te formuleren.

In het coalitieakkoord is de kleur van de ChristenUnie duidelijk zichtbaar. Veel aandacht voor preventie, welzijn en zorg, duurzaamheid en participatie.

Ook de andere coalitiepartijen kunnen zich vinden in dit akkoord. Met dit palet, deze kleuren willen we ook de komende vier jaar weer een mooie compositie, een fraai schilderij maken. Het is dus meer dan het mengen van een vijftal kleuren door elkaar!

Komende donderdag 31 mei wordt dit akkoord besproken in de gemeenteraad. Dan zullen ook de nieuwe wethouders worden benoemd. Namens de ChristenUnie zal Marten Japenga als wethouder worden voorgedragen. 

Robert Kooijman, Fractievoorzitter

Deel dit bericht