Kiezers bedankt!

Robert Kooijman fiets
Robert_rond_300.png
Door Robert Kooijman op 22 maart 2018 14:25

Kiezers bedankt!

Het was een spannende avond, die 21 maart. Na een mooie campagne, met bijeenkomsten als de Duurzaamheidsmarkt, het ouderenontbijt en de Women Only Night, een goed en doordacht verkiezingsprogramma, een geweldige kandidatenlijst, mooie promofilmpjes, een prachtige flyer en een enthousiast campagneteam waren we er helemaal klaar voor! We hoopten dat onze campagne genoeg zou zijn om opnieuw die zo belangrijke 3e zetel te bemachtigen. 

Vier jaar geleden was ons dat gelukt, met hulp van de lijstverbinding met SGP. Door die lijstverbinding ging toen een van de restzetels naar de ChristenUnie, en daardoor toen niet naar de PvdA. In de nieuwe Kieswet van 2017 is echter de mogelijkheid voor een lijstverbinding geschrapt, waardoor we nu echt op eigen kracht die 3e zetel moesten behalen. En het zat er in. De reacties waren positief, zowel de afgelopen jaren als ook tijdens de campagne. 

Op de uitslagenavond was ook de eerste en tweede tussenstand, na 10 resp. 20 van de 28 stembureaus positief. We haalden bij de 2e tussenstand zelfs een percentage stemmers van 9,3% waarmee we ruim op 3 zetels zouden uitkomen. Helaas bleek bij het bekend worden van de laatste uitslagen dat het percentage terugliep, tot uiteindelijk 8,7%. Dat is weliswaar een stijging ten opzichte van 2014 (toen 8,6%), maar helaas net niet genoeg voor (wederom) een restzetel. Die laatste restzetel gaat naar Leefbaar Ridderkerk, door een verschil van slechts 32 (!) stemmen. 

De grote winnaar deze verkiezingen is verreweg Partij 18Plus. We hebben op de verkiezingsavond de lijsttrekker Henk van Os gefeliciteerd met dit behaalde succes. Een knappe prestatie voor zo’n jonge partij. Van Os zal de komende periode als eerste aan zet zijn om een nieuwe coalitie te vormen. Met deze uitslag zal dat nog geen eenvoudige opgave worden. 

Ondanks een verlies van één zetel mogen wij als ChristenUnie, trots zijn op het eigen behaalde resultaat. Met een totaal van 1765 stemmen voor onze partij, is dat een winst van 82 stemmen ten opzichte van 2014, ofwel 5% groei. Van de bestaande partijen hebben alleen Partij 18Plus en PvdA net als de ChristenUnie meer stemmen behaald dan vier jaar geleden. Daarnaast behaalden de partijen die voor het eerst (zelfstandig) meededen  (GroenLinks, D66 en Burger op 1) alle drie één zetel.

 De komende dagen zijn nog spannend. Vrijdag volgt de definitieve uitslag, waarbij ook het aantal stemmen per kandidaat bekend wordt. Dan wordt dus ook duidelijk of er eventueel sprake is van voorkeursstemmen. 

We willen alle kiezers bedanken voor hun steun. We zullen de komende vier jaar opnieuw op een kritische, maar constructieve wijze het (nieuwe) college volgen en in blijven zetten op de onderwerpen die voor ons zo van belang zijn: een zorgzame en duurzame samenleving. Oog voor elkaar, oog voor Ridderkerk!

 

Robert Kooijman

Lijsttrekker ChristenUnie Ridderkerk

Deel dit bericht