Achttien jaar. Eindelijk meer vrijheid en zelf beslissen over de toekomst. Eigen keuzes maken, uitproberen, vallen en weer opstaan. En als het toch allemaal niet lekker gaat, dan zijn er altijd nog ouders of familie die bijspringen. Tijd voor een feestje!
Niet alle jongeren zien uit naar dat feestje. Het zijn jongeren die zorg en begeleiding krijgen, meestal betaald via de jeugdwet. Vaak zijn het jongeren die in een begeleid wonen voorziening wonen, zij hebben in de maanden voor hun 18e verjaardag stress.
Omdat ze niet kunnen blijven wonen waar ze wonen, omdat de begeleiding vervalt die ze eigenlijk nog hard nodig hebben en omdat ze nog helemaal niet toe zijn aan het zelfstandig maken van eigen keuzes. Wist u dat 65 procent van die jongeren daar weg moet als ze 18 jaar worden. Een vijfde van hen wordt dak- of thuisloos. Dit zijn schrikbarende cijfers!
Het bericht kwam voort uit een rapport dat onlangs door de stichting ‘het vergeten kind’ openbaar is gemaakt. Margot Ende-van den Broek, directeur van deze stichting zegt het volgende: “Deze kinderen staan al met 0-10 achter. Ze zijn veelal uit huis geplaatst vanwege problemen thuis en kunnen daarom vaak niet terugvallen op hun ouders. We zouden ze niet zomaar los moeten laten terwijl ze daar niet klaar voor zijn.''
Daar kan ik alleen maar meer eens zijn. Ik weet dat de grote oplossing vanuit Den Haag moet komen: schrappen van de leeftijdsgrens van de jeugdzorg en voldoende financiering voor de gemeente zodat er begeleiding kan worden gegeven totdat een jongere op eigen benen kan staan.
In Ridderkerk zouden we tot die tijd niet stil moeten zitten. We moeten wat mij betreft alles op alles zetten om deze kwetsbare jongeren te begeleiden naar een stabiel en zelfstandig leven. Daarom stelde ik in een raadsvergadering vragen aan de wethouder. Want ook in Ridderkerk zijn er echt jongeren die tussen wal en schip vallen.
De wethouder gaf aan dat hij in het algemeen die zorgen herkent, in Ridderkerk verloopt het aanvragen of wijzigen van die zorg volgens hem echter goed. De processen zijn duidelijk en de begeleiding op tijd. In Ridderkerk doen we alles wat kan binnen de huidige wet-en regelgeving gaf de wethouder aan. Fijn dat het goed lijkt te gaan, en heeft u een ander verhaal? Meldt het dan alstublieft. Bij het wijkteam, bij de wethouder of bij iemand uit de raad.
Wat we volgens mij in ieder geval moeten doen? Volgens mij is het tijd voor een heldere visie waarmee Ridderkerk duidelijk maakt hoe we jongeren steunen en helpen totdat zij op eigen benen kunnen staan. Tot zij een zinvolle dagbesteding hebben, voldoende inkomen, een werkplek, tot zij goed kunnen omgaan met geld, tot zij een sterk en stabiel netwerk hebben.
En nee, het 18e jaar is niet het moment waarop een jongere dat allemaal voor elkaar heeft. En ja, wanneer we die jongeren willen helpen moeten we op zoek gaan naar financiën, nieuwe manieren.
Niet realistisch? Eerst maar landelijk beleid? Te duur, te weinig hulpverleners. Wanneer je dat nu denkt wil ik je uitdagen om verder te kijken. Want ik geloof echt dat we op een later moment in Ridderkerk de prijs moeten betalen wanneer we nu niet goed voor onze kwetsbare inwoners zorgen. In meer zorg, in bestrijden van overlast, criminaliteit, werkloosheid etc. Nog niet overtuigd? Dan wil ik je vragen om naar je eigen kinderen of naar de jongeren in je eigen omgeving te kijken. Je laat hen niet vallen. Laten we dan samen bouwen aan een Ridderkerk waarin we alle jongeren zien en steunen. Totdat zij hun plek kunnen innemen in de maatschappij. Omdat zij de toekomst zijn.
Erna de Wolff, raadslid